Også idag startet vi i en deilig, varm høysommerdag. Godt over 20 grader. Stille og nesten skyfritt. Vi fant greit stistarten ved Hafstadvatnet, 179 moh, stien var merket med skilt og en rødmalt stein ved veien, rundt omkring vokste kystarten lodnegras (Holcus lanatus).

Vi gikk raskt oppover seterstien i skogen opptil Havdalsetra, drygt halvtimes tur, 1,36 km. Varmt, sola stekte, å så godt med sommer og sol! Etter en bedre tekopp med kvikklunsj og en skinnstick til Borga, fortsatte vi. Setra ligger akkurat på skoggrensa, videre var det nordmørsk myr med enkelte furutrær. Planen var nå å gå oppi Heimenbotnen helt i begynnelsen av Viddalen.
Her kom vi til et viktig stikryss, den rødmerkete stien gikk nå bratt opp til Firkanttjønna, som ligger i skaret mellom Hufatet 842 m og Steinhola. Dette er en super rundtur, stien går helt sørvest til Flånebba, og derfra kan en gå nordover igjen over Smisetnebba. Da jeg kom hjem fikk jeg repetert at det er lett å gå videre nordover over Dauen og Kalbaken lengst nord. Derfra er gode, umerkete stier ned til Myrelva (ikke langt fra dagens start).

IMG_8229vatne

Vi fant oss en ny favorittrasteplass ved bekken. Her over en bedre lunsj studerte vi ura oppover mot Dauen og Smisetnebba. Jeg hadde tegnet ned ei rute rett nordom Dauen, det så stygge bratt ut. Det gikk greit oppover i starten, men over 600 moh kom vi oppi rasrennene nedfra Dauen. Et uhyggelig landskap med nysprungne steinblokker, uff! Alterantivt kunne vi gått oss nordover, men der ventet et ugjennomtrengelig bjørkekratt, Borga var med også, med kløv! Etterhvert fant vi en “lysning” i blokkhavet og fikk lurt oss nordover til kanten på 800 moh. Lettelse, nå var unna de stygge, hengbratte rasrennene! Det jeg hadde tegnet ned stemte godt videre opp, det var faktisk ei smal glenne med grashei oppover, på begge sider var blankt berg. Den var grei nok den for uredde med sterke nerver, men det passet ikke for hund og kløv. Jeg og Borga slet oss opp, jeg løfta/ dytta bisken foran meg i det steinete, stupbratte landskapet.

IMG_8238dauen

Over 980 moh flatet det ut, nå var det lettkupert, tørr fjellhei til topps, det ville blitt lett å gå seg helt over til Smisetnebba. Steinar sprang uværet i møte for å få sett selve Smisetnebba, det kom heftig sigende tåke og regn fra Sunndal i sørøst, han fikk et ørlite glimt av Nonshaugen (toppen mellom Dauen og Smisettnebba), helt grei å gå!

Men med tett tåke og regn, var det bare å sette seg ved varden av Dauen og oppsummere. Vi var nå altså på Dauen 1052 moh, 5,66 km fra parkering ved Hafstadvatnet, 3 timer effektivt, 873 høydemeter besteget. Ingen som helst sikt. Kaldt, regn. Med sikker gps føring lirket vi oss nedigjen steinblokk for steinblokk ned til 800 moh punktet vi startet. Herfra gikk vi ned myrene på nordvestsida av bjørkekrattet og rasmarka. Det ble en mye bedre tur nedover, nå var vi under tåka og regnet hadde stoppet, vi fikk en nydelig utsikt nordover Tingvoll.

IMG_8240sm

Etter knapt to timers nedfart var vi tilbake til grasenga ved Vidalselva. Primusen ble svingt fram, varm og god Real turmat bragte humøret til topps igjen. Vi ble skjønt enige om at traseen var grei nok den, dog en smule brattlendt. Hadde jeg bare hatt orden med Turkart Tingvoll der og da, hvilken fin rundtur Hufatet – Flånebba – Smisetnebba, for ikke å snakke om den korte toppturen fra Myra. Men, men, det rant oss i hu ferga Goma, vi la hastig på vei nedover. Før vi rakk ned til setra, veltet regnet over oss med stor velde. Uff, nå igjen!

Tilbake til bilen ved kl 21, 10,6 km totalt, 5 timer effektiv gange i dag. Men nå pisket silregnet, og det økte bare på.

Turbeskrivelse: Kjør til Meisingset i Tingvoll (NB! Sjekk nøye fergetidene!) Fortsett videre sørøst til Skard og opp til Hofstadvatnet. I østenden av vatnet kommer du først til Myrelva og bomveien oppover til Myra. Like etter kommer du til Vidalselva, parker her like etter broa og finn skiltet med “Flånebba”. Gå den fine, rødmerket stien via Havdalssetra oppi Viddalen. Oppi der kommer du et stikryss. Den rødmerka stien går nå bratt opp  sørvest til Steinhola og Flånebba. Anbefales! Vi rastet her og tok en styggbratt tur rett oppå Dauen istedet.

Smisetto

Oversiktskart som viser dagens bratte rute (rød strek). Kom aldri til topps, tåka stoppet oss på Dauen. Hele rundturen følger ryggen bortover til Smisetnebba ned til Flånebba og opp igjen i vest opp til Hufatet. Nedigjen fra Dauen finnes tursti (blå strek) ned til Nonshaugen, videre ned til Kvilhaugen og etter bekken ned til Myra. Kartet under viser gps-sporloggen idag:

dauen

—-
Edit feb. 2016;
Fikset opp bildene og lagt til gps-kart. Noen trykkfeil rettet.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments