ostersurt

Østersurt (Mertensia maritima) er en flerårig urt, med en smak av østers. Den har ei dyptgående rot, og lange (opptil halvmeteren) grener som alltid ligger bredt utover. De klokkeformete blomstene er i begynnelsen rosa, men blir senere rent blå.

Dette er en saltbunnsplante (halofytt) som bare trives på steinblandet grus i flomålet, den står ofte helt alene i sjøsprøyten og tar næringa fra oppskylt tang og tare. Det står sjelden mange på en plass, som oftest er det få og store planter.

Østersurten finnes langs hele kysten, men er (var) spesiellt rikelig ytterst på strandengene i Trondheimsfjorden, særlig ved elveutløpa ved Verdalsøra, Stjørdal og Orkla. Her på Orkanger er den på vei ut grunnet de store utbyggingene på Orkanger Havn. Til min store glede fant jeg den idag litt oppi steinmoloen ytterst i elveutløpet av Orkla! Her står den trygt hvis ikke utfyllingene av havna fortsetter.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments