Etter flere dager med striregn. Tok vi en tur uti Hølstoen. Mål: Rindhatten. Vi starta i 10 tida, 10 iskalde pluss men nesten skyfritt, varm sol og vindstilt, 479 moh. Vi gikk over demningen, sannelig mye overvann som skvetter over!
Innover myrene var det vått, alle bekker var store, og blåbæra var på sitt beste. Sannelig bra at det er lagt ut treplanker utover myrene, vi gikk nesten tørt innover! Ettersom Rindhatten var det ultimate mål, gikk vi hardt på og kom opp til Høgtelet kvart på 12, 4,6 km fra demningen. Jeg innså her at sommeren var slutt, Trollhetta hadde kvit kalott av nysnø, vi ville kanskje nådd Vippesteinen idag, men toppen er midtsommer og lange, lyse netter for Borga og meg.
Derfor svingte vi over Høgtelet og gikk for kosetur i Bolmetrollhøtta istedet. Jeg var en smule engstelig for at Trollhøttbekken var stor, så jeg gikk litt høgre opp en vanlig og fant et riktig fint vadested. Men bekken var ikke stor, rett og slett normalvannstand.
Opp Sauberga har jeg brukt en bratt trase oppover myrene, nå var jeg lenger oppi bekken og gikk en slakere runde på stort sett tørr kreklinghei helt til “fjelldalen” oppå Sauberga (se kartet). Her har jeg en favorittrasteplass med nydelig frisyn utover Hølstoen, Rindal, Resfjellet og Raudfjellet. Nå kjente jeg høstgufset for alvor! Vi satt nå der og koste oss i støttbrok og korterma ullTskjorte.
Men det var bare til å kle på seg langbrok og genser, det beholdt jeg resten av turen. Til topps bruker jeg å gå rett opp fra rasteplassen i den tørre fjellheia, men selv med genseren på var jeg nå så gjennomkald av vinden at jeg gikk i le nedi dalen langt oppover. Bildet under er av Rennslivatnet med setrene hitom.
Rett under toppen, på ca tusen moh, er et stort felt med naken ur og steinete snøleier, her er lett å komme for langt vest. Det er reist noen store heller oppi ura, jeg gikk rett på den og fant toppen greit. Den har jeg jo vært ved mange ganger, men aldri helt i vest, så vi dreide av og tråklet oss over ura på toppen fram til varden på vestkanten. Like før fire kom vi til Bolmetrollhøtta 1247 moh (min gps-høyde), 9,8 km fra Hølstoen, 5 1/2 time effektiv gange, 768 høydemeter besteget.
En ser ikke Trolla herfra, derimot naboen Såtbakkollen (Snota er i “veien”). Utsikten er fornem herfa til det meste av sentral-Trollheimen, Midtre og Indre Gjevilvasskamb, Storlifjellet, Storbekkhøa, den digre Storsalen, Nedådalssnota, Salen, Såtbakkollen, Snota, Rognnebba, Fruhøtta, Pekhøtta, Indre Sula, litt av Trollhøtta uti Surndal, Blånebba,Tindfjellet og Honstadknyken. Legg merke til at en ser ALLE Trollhøttane i Trollheimen herfra, fra venstre Trollhytta i Rennebu/Oppdal på 1371 moh, Trollhetta 1616moh, Bolmen 1251 moh som æ står på og Trollhøtta i Surnadal på 1299 moh. Bildet under er av Bøluvatna med Trollheimen fra Snota til Tindfjellet.
Etter en varm tekopp, en styrkende kokesjokoladebit, truet høsttrekken med økt bekledningen så vi rente nedover mot Sauberga. I forbifarten noterte vi en generell avblomstring av fjellfloraen, issoleie var rød og vissen, tjafsete fjellmarikåpe og kattefot. Henimot seks på kvelden var vi nede ved Trollhøttbekken igjen og danset oss over steinene til andre sida. Det var luggumt med tur til Bolmen idag, vi så det ville blitt drygt opp hit fra Litjrindvatnet. Men ennå var vi ikke hjemme, 2 timer over bløtmyr gjensto. Borga hadde jo markert ruta på oppvei, for meg var det egentlig bare å lene meg baki selen og heng på! De store “drueklasene” med blåbær utover var kjærkomne, også vofsen skjønte at de kunne spises rett fra busk.
Klokka ble halv ni før vi i nydelig solnedgang utover Rindalen kom tilbake til parkeringa ved Hølstoen. Etter en kjapp vask i vatnet, vi var nokså myrete begge to, var status 19,8 km tur-retur idag, 7 timer effektiv gange. Det viktigste av alt, sol og blå himmel, noe annet enn det vanlige regnværet, selv om vinden smakte vel mye av vinter!
Turbeskrivelse:
Parker uti Hølstoen ved dammen (sjarmerende bompenge-boks ved veistarten rett øst for Stomprød, 50,-). Gå over demningen og følg den gode myrstien innover Stormyrtelet fram til Høgtelet. Ta den kraftige stien opp skaret før Høgtelet og gå ned til Trollhøttbekken godt oppom hyttene, gå en nordlig runde oppå Sauberga. Videre til topps i lettgått kreklinghei, noe ur helt på toppen. 6-9 timers tur på 19 km t/r.
Flere bilder fra dagens tur:
Kartoversikt med dagens gps-spor:
———–
Edit feb 2016
Ordnet opp i bilder, lagt til kart