IMG_8514dalen.jpg

Sommeren regna vekk iår og avsluttet med fantastiske tordenskrell, Borga fikk nesten svidd halen rett utom Emmaheim. Høsten kom så med et stort smil, ved Hurundsjøen i ti-tida var dvergbjørka gyllengul, det var skyfritt med varm steksol, 721 moh. En fantastisk dag!

Etter en kort spasertur etter Mesloseterveien ved Langvatnet, tok vi nordover myrdraget over til Ila. Etter en liten time bent over våte myrer satt vi ved fossen i Ila og nøt sjokoladen i varm “sommersol”. Trekken var heller vinterlig, rastene blir kortere nå.

Vi gikk videre opp Ila i god sti, rett før Iltjønna kryssa vi bekken og gikk bratt opp den tørre fjellheia nordover til 900 m koten. Her fikk vi et nydelig vidskue inn den mektige fjelldalen rett sørøst for Ilfjelltoppen. Vi vandret innover dalen i utrolig vakre høstfarger, knallrød rypebærlyng og burgunderrøde blåbærblad, fjelbjørka står snart og brenner i gult, med intens blomstring av røsslyng.

IMG_8507borga

Rett oppom favorittrasteplassen min ved bekken, ble det en lang matpause. Litt vemodig, men slike høstfarger, gnistre skarp høstluft og steksol, må bare nytes i langdrag! Oppi her er ingen stier, jeg gikk nå etter gammel vane og siktet meg inn på den store, kvite steinen høgt oppom meg. Ved steinen får en igjen et fantastisk skue sørover dalen, nå sto sola inn dalen og satte fyr på alle fargene! Jeg fortsatte videre over til istjønna, sannelig sto det ganske mye snøsøte i blomst heroppå 1100 moh, med mye blomstrende gulsidre. Nydelig! Oppe ved tjønna erfarte jeg at siste vinters snø faktisk er bortsmeltet, de siste lille snøflekken lå i nordenden. Ruta til topps herfra, det bestemmer jeg utfra gjenværende snø. Dermed ble det bratt opp kreklingheia på venstre side. Tørt og fint oppover, rett før toppen er det stort sett grov steinur. Toppen er ikke grei å finne uten gps, men nå er det satt opp noen små varder som viser vei.

Oppå Ilfjelltoppen 1218 moh fikk vi sørøstavinden på oss for fullt. Jeg krøp sammen bak varden i le og noterte turen. Klokka var 16, vi hadde gått 3 timer effektivt, 8,75 km fra Hurundsjøen, 497 høydemeter besteget. Nydelig frisikt herfra til Sylane i øst, Trollheimen i vest og Trøndelag langt nordover. Jeg studerte utsikten nordover, sannelig ser vi toppen av Kopparen med masta og ulike installasjoner, foran dette så jeg Hestgrovheia i Lensvik.

IMG_

Etter kort pause, dro jeg nedover for å finne le igjen. Etter en dryg time kom vi nedigjen til Iltjønna og fann oss en vakker graseng med nydelig solnedgang over Gragjelfjellet. Nå var det bare en times rask marsj ned til Hurundsjøen, dit kom vi i åtte-tida. En flott høsttur på 16,8 km totalt, det hadde vi brukt 5 timer effektivt på. Nå var det riktig høststemning her, bjørka var gulnende, lufta var klar og kald, en liten iskald høsttrekk snek omkring sjøen.

——————-
Grei fjelltur, bløtt i starten, mye steinur på toppen.  God sti til Iltjønna. Det finnes ingen merkete stier til toppen av Ilfjellet, du bør ha gode kartkunnskaper for å finne fram.