Oppover Stjørdalen regna det jamnt, ved skytterbanen forbigående oppholdsvær. Det ble regn her også, vi startet ca halv elleve ved skytterbanen, 7 pluss, regnyr, 136 moh.

Vi fant skiltet “Fonnfjellet” og gikk den rødmerka stien bortover. Den gikk over et stort, vått myrparti, du verden så bløte myrene har blitt! Heldigvis var det lagt ut planker over de våteste partiene, det arbeidet var ikke helt ferdig. Oppover skogen var det like bløtt, alt regnet fløt i strie strømmer nedover. Dette er selve turfjellet for folket i Meråker, den store trafikken hadde satt sine spor.
Regnet økte på mot slagregn, oppå myra på ca 500 moh, skulle vi sett hele Fonnfjellet, men regntåka rullet nå tett nedover fjell og skog. Trøstesløst! Nei, vi tok av fra stien og satte oss under noen grove furuer ved bekken. Under fjellduk, goretex og ullgenser ble lunsjen inntatt med stort velbehag. Vi tittet ut igjen, nei, vi får bare skrå oss bortover skogen og se på Fonnfjellet gruver, vi fikk se an toppturværet. Nede ved gruvehaugen studerte vi riktig så fine krystaller av svovelkis, sannelig kom sola igjen!
Endelig, nå fikk vi spredt utover vått tøy og tørka oss litt i solsteken. Været bedret seg kraftig, oppmuntret av sommerstemningen gikk vi hardt rett opp furuskogen mot turstien igjen. Gjørma var like ille i solskinnet, det ble drygt og sleipt siste biten til topps.

IMG_8681topp

Kom til Finnskorrya i halv 5 tida, 669 moh (gps-høyde), med trimkasse og delvis nedrast varde. Her satt vi lenge og betraktet det mektige Fonnfjellet rett fram. Vi fikk sett fonna, men sannelig kom det rullende over toppen regnskodde igjen, heldigvis uten nedbør. Rett sør, like til venstre for Fonnfjellet, så vi et svært fjellmassiv, det var Fongen. I sørøst så vi Sylane med de markante toppene Storsylen og Sola.

IMG_8647ny

Mot øst ruvet Storsnasen i Jämtland, dit hadde vi tenkt oss idag, hvis sola hadde vist seg tidligere. Det trakk til kvelds, en turgåer kom sigende ned fra Fonnfjellet, men i sørvest trakk inn mørke skyer. Nedover turstien gikk det nå greit i gjørmehavet, jeg brydde meg mindre nå om det å holde vannet ute.

Da small det i tette serier. Skytterbanen var besatt av ivrige jegere på oppskyting! Huff! Helt nede ved banen hørte vi skivene bli trukket over til standplass, vi prøvde en lett jogg for å unngå neste serie. Men nei, jegerne klemte inn avtrekkeren igjen, pussig at Borga ikke reagerte, jeg forble livredd. Nedatt ved skytterbanen i sju-tida, vi heiv oss bak rattet og stoppet først ved slamlomanlegget under Kjørkbyfjellet i plaskregn. Dagens tur med en runde nedom gruvene var på 9,5 km t/r, vi hadde brukt nesten 4 timer effektivt på det.

IMG_8638voff

Jeg antar at turen Fonnfjellet blir på ca 12 km t/r, en fin 5 timers tur, vi får se neste år.

Turbeskrivelse: Kjør til Meråker. Ta over brua rett etter sentrum, ta nedover etter samvirkelaget. Kjør opp til Skytterbanen. Fin, rødmerket tursti til topps via Finnskorrya.

Bilder fra i dag

Oversiktskart med dagens rute i rødt:

fonnkartet

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Steinar Moen
15/09/2009 06:24

Takk for våt men likevel flott tur. Har nettopp sett på bildene dine derfra, og registrerer med takknemlighet at du ikke har noen bilder av han gærningen i støttbroka.

Her har du også min gamle tur til Fonnfjellet fra Gudå, ca 13 km ble det. Mye mindre myr, så vidt jeg husker, men et vad over elva. Den er såpass stor at den må foretas uten sko.