Ved Haugasetra var det nesten 17 sommergrader, lettskya godvær. Idag skulle det bli fint i fjellet, bjørka har sluppet lauvet, dvergbjørka spraket bortover myra i fantastiske gullgule og røde høstfarger!

Som vanlig gikk jeg bortover den rødmerka turstien over Heldalsmyrene mot skaret over Heldalen. Ved bekken nedfra Telvatnet tok vi rett over fjellheia til Storbekkøyan. Det ble mange fotopauser, aldri har jeg sett så utrolig fine høstfarger! Blodrøde rypebærbusker, burgunderrøde blåbærbusker, dvergbjørka gnistret i gule og røde nyanser, nydelig! Utløpsbekken var liten, grei å krysse, vi gikk så oppetter bekken, krysset turiststien hvor det for mange og gikk, og satte oss ned rett oppom for en tankefull lunsj.
IMG_8196hel

Det var Svarthetta som var meninga idag. Da det kom til stykket, ble det stopp ved heisen. Dermed satt vi her oppi Gråfjellet og tok et tårevått møte med høsten i et fantastisk, sprakende fyrverkeri, akkompagnert av hagleskudd. Egentlig følte vi en glede over årstidenes gang og variasjon, men sorgen var ikke langt unna, nysnøen dekket bra borti Blåhøa. Vanligvis krysser jeg bekken her og går rett til topps i den grove steinura. Idag fortsatte jeg på nordsida av bekken i lettgått kreklinghei helt fram til kanten over Vaultjønna. Her var det fint og ingen steinur opp til varden.

Var på toppen av Gråfjellet i 16 tida, vi ble sittende lenge og nøt vakkerheta i vest. Snøhetta lå i disen, men en god del nysnø. Blåhøa også med en del nysnø. I Svarthetta rett fram var gammelsnøen for det meste borte, likeens borti Snota og Trollhetta. Vinteren er på vei, selv om det var sommervarmt her på toppen, var det en isende kald trekk oppå her. Vi krotet inn navnet i trimboka og gikk nedover i den kjente traseen i steinura på sørkanten av bekken. Nedi Storbekkøyan var det blikkstille, varmt og godt.

IMG_8226borg

Ennå var det bra tid før sola gikk ned, så vi bretta ut fjellduken i eventyret for kveldsmaten. Solnedgangen ble i sannhet praktfull, nå var det ikke mer enn en liten time borttil Haugasetra. Kom nedatt til bilen i 20 tida, en fantastisk fjelltur på 12,2 km t/r idag. Skumringa akkurat nå ble utrolig trolsk med skodde som rulla ned fra fjella omkring og dekket Heldalsmyrene etterhvert.