IMG_1397Sacre

Denne siste heldagen i Paris skulle bli min fineste! Frokostens nystekte baguetter var en lang nytelse av å være i Paris. Nå endret jeg museumsplanene (i Louvre) til en ny vandring i gamle bydeler i Paris.

Jeg tok Metro 4 opp til Barbes-Rochechouart, byttet så til M2 videre til Anvers. Her så jeg Sacre Coeur trone rett opp på toppen av Montmartre! I aviskiosken kjøpte jeg en sjokoladis, det var 29+ i skyggen og skyfritt, det skulle bli varmt idag. Vel oppi parken begynte jeg vandringen opp de brede trappene og satte meg med isen under en frisk blomstrende Ginkgo biloba (tempeltre), kirsebær og kastanjer. Utsikten utover Paris by var helt utrolig, bl.a. Notre Dame rett ned og Invalide Domen til høyre.

Inne i basilikaen var det en absolutt magisk stemning, flere Parisere var til messe, hundrevis av turister raslet rundt koret måpende over storheten. Jeg måtte sette meg ned lengst opp ved høyalteret, for å kjenne på stunden under den høye kuppelen. Oppi hvelvet var en enorm mosaikk av Kristus. Legg merke til rytterstatuene over hovedinngangen. Den på venstre hånd når du går ut forestiller Jeanne d´Arc.

Vandringen over Montmartre på 126 moh hadde jeg gledet meg til, men den ble noe ødelagt av stinn brakke med turister, kjappe gatemalere og souvenirselgere som klenget seg på. På litt avstand fikk jeg noen bilder av basilikaen med noenlunde ekte gatemiljø. Jeg fortsatte ned bakkene på nordsida, forbi den siste vingården i Paris og helt ned til Metro Lamarck-Caulaincourt.

Enkelt og greit M12 rett sør under Seine til Rennes like før Montparnasse. Rue Rennes var en moderne og livlig handlegate, her fant jeg en liten steintøybutikk og handlet souvenirmugger fra Paris. Nå kom opplevelsen av å være i det ekte Paris, den samme godfølelsen jeg hadde i Marais igår. Snart var jeg ved Place St. Sulpice, klokka var langt over 14 og jeg gikk rett på den fantastiske spaghettien hos Santa Maria.

Oppsummering pr SMS:

“St. Sulpice. Fant meningen med livet her. Ette en utepils i tretti pluss i skyggen og nydelig pasta me tomatsaus og sorbet, sitt e nå å nippe te cappucinon. Går snart videre for å se på senatet i Frankerike, Panthéon og Sorbonne.”

Saint-Sulpice, kirka var under restaurering. Den er den nest største i Paris, bare litt mindre enn Notre Dame. Det er den andre på stedet, denne nye sto ferdig i 1732. Det spesielle er de to ulike kirketårnene – se bildet! Etterhvert seg jeg opp til Jardin Luxembourg, fant meg en ledig fluktstol og satte meg midt i mellom alle Pariserne som solte seg i sommersola. Det ble en deilig hvil, med nyslåtte plener og friskt blomstrende tulipaner i alle farger, fra mørklilla via søte rosa til de helt hvite.

Østom Luxembourg-parken var jeg inni Latinerkvartalet og krysset over Boulevard Saint Michel opp Rue Soufflot til Sorbonne og det monumentale Panthéon. Jeg ble grepet av storheten her under inngangens 22 korintiske søyler og sendte Anne:

“Pantheon. Noe ala St. Pauls i London. Voltaire og Madam Curie svever rundt søylegangene. Solkongesønns takkebygg. Hvilested for Frankerikes store sønner og døtre. Fra inngangen skues Eifeltårnet. For en by du!”

Rett bak Pantheon passerte jeg St Étienne-du-Mont. I denne kirken ligger helgengraven av St. Geneviève, Paris´ skyttshelgen og levningene til Pascal og Racine. Videre gikk jeg en dryg halvtime østover på brustein mot Jardin Plantes og tok inn i Arena Luteces. En liten, men fantastisk offentlig park med mye artig beplanting, bl.a. parkrapp, tulipantre og kristtorn. Dette er en restaurert, enorm romersk arena fra år 100 e.Kr med sitteplass for 15 000 tilskuere. Nå var den full av unge barnefamilier som koste seg i steksola!

IMG_1482Luxem

Ved Place Monge et par kvartal lengre bort, ble den ekte følelsen enda mer forsterket. Jeg kilte meg ned ved fontenen som ellers var fullsatt av strøkets beboere, og prøvde å formidle opplevelsen pr sms.

“Place Monge. Genuint Paris. Jardin Plantes /Mouffetard. Kun fransk her. Skuer boucherie og poissonnerie, pharmacie og chocolaterie, charcuterie og antiquites – men kor e supermarche? Finns itjj! Detta e ekte vare, små hyggelige butikker med ekte innhold som ho Anne vile fått tåra i auan av shopping glede av!”

Nå var lokalfolket på god vei inni kvelden og middagen, jeg vandret sammen med de opp til nabogata Rue Mouffetard. Oppi den gata var det fortauskafeer og restauranter tett som hagl, dette var altså utestrøket her! Gata er ellers mest kjent for det fantastiske markedet. Jeg gikk oppover (nordover) gata til Place de la Contrescarpe. En ganske landsbyaktig plass, den lå engang utom bymurene, som du ser av bildet var det som vanlig et livlig uteliv!

Jeg kan aldri tilgi meg selv for ikke å blitt med inn på en av matplassene i Mouffetardgata. Istedet stresset jeg ned til Place Monge igjen, hoppet på Metroen og skiftet bydel til det moderne forretningsstrøket på Montparnasse. Siste kvelden i Paris ble innbakt lam med jordbær/ripssorbet på et fancy utested i skyggen av Montparnasse-tårnet.

Dagens restaurant: Santa Lucia, rue des Canettes 22. Spaghetti, sorbet, Heineken og espresso. 30 euro. Karaffel med vann og en kurv brød inkl. Liten, fransk-italiensk familierestaurant rett ved St. Sulpice. Helt fantastisk mat, rolig og trivelig med bare Parisere. Skal tilbake hit!

Reisemåte til Sacre – Coeur: M4 fra Saint Michel, 15 min.

Enkel reise fra Montmartre til Montparnasse: M12 fra f.eks. Pigalle over til Rennes eller Montparnasse Bienvenüe.

Flere bilder fra i dag: {phocagallery view=category|categoryid=132|bgcolor=black|detail=3|displaydownload=0|bordercolorhover=red|displaydetail=0|displaydescription=0|displayname=1}

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments