IMG_1629assy

Planen idag var et par timer i Louvre og deretter lunsj ved Invalidedomen. Flytoget gikk halv fire, jeg måtte nok være tilbake på hotellet ved tre-tida. Jeg hadde satt opp 30 sentrale kunstverk jeg gjerne ville se, det måtte da gå på tre timer.

Erfaringen idag ble at Louvre er enormt, utfordringen er særlig de lange avstandene og få trapper! Det ble bare surr med internettbestillingen, den måtte løses inn i en bestemt butikk som åpnet senere, da sprang jeg borttil billettmaskinene og kjøpte en ny billett med visa kortet mitt. Enkelt og greit. Etter sikkerhetsjekken av sekken etc, la jeg hastig kursen rett opp i andre og falt på kne foran Mona Lisa.

Hun så virkelig på meg, der hun hang alene på tverrveggen bak panserglasset! Nå tenkte jeg meg i tredje for å se på Rubens rom, men veien opp dit fant jeg ikke herfra. Dermed gikk turen ned i første igjen og til Michelangelos Galleri med L´Esclave mourant (døende slave), en rask halvtimes gåtur. Jeg økte tempoet forbi the Borghese Gladiator og kom til Venus av Milo litt etter en time siden Mona Lisa. Deretter full fres til de egyptiske underverker, bla Osiris krypt, sarkofager og Ramses II. Like etter traff jeg en snill vakt som lot meg benytte en intern heis til tredje etasje.

IMG_1561mona

Da var jeg “på skjema” igjen, nesten tre timer etter Mona Lisa. Nå fikk jeg sett de utrolige Kniplersken av J. Vermeer, Dürers selvportrett og Rubens rom. Tida rant ut for meg. Enten så fikk jeg kose meg med et knippe mesterverk, eller gå ut i steksola og kose meg i Tuileries hagen. Jeg valgte å ta rulletrappa ned til andre etasje. Den eneste i Louvre, den er i Richeliu (nordfløyen), det skulle jeg visst på forhånd, da hadde vandringen blitt en fornøyelse! Jeg måtte bare se abbed Sugers Ørn, en fantastisk porfyrvase fra 1100-tallet montert i gullramme formet som en ørn.

Jeg hastet videre til et nytt underverk fra ørnevasen, målet var det egyptiske Sittende skriver fra 2500 f. Kr. Dette er en helt utrolig gravstatue i full størrelse fra det gamle Egypt, en svært livaktig og kolorert egypter som SER på deg! Men sukk, gjennomgangen var midlertidig stengt, jeg måtte gå en halvtimes rundtur ned og rundt og opp igjen….

Nå måtte jeg bare se vår sivilisasjons eldste nedskrevne lovverk. Tok rulletrappa ned i første og inn i Cour Khorsabad.

Å du store – nå var jeg i Assyria 700 år før Kristus, den dobbelt mannshøge “Bevinget okse med menneskehode” så med royal myndighet ned på oss turister! Dette var en spektakulær gjenskapelse av Sargon II (722-705 f.Kr) sitt palass. Jeg var nå i rett tidsepoke og hastet bortil den 2 meter høye, svarte basaltblokka fra det gamle Babylon (ca 1700 f.Kr). Dette er verdens eldste lovsamling, kong Hammurabis lover!

IMG_1680pyr

Tiden var gått ut for meg, men jeg la utgangen gjennom Cour Puget og hastet inn i Cour Marly, nesten fire timer etter Mona Lisa. Her falt jeg helt til ro ved Philippe Pots grav. Et sært europeisk skulpturarbeide fra sent 1400-tall, åtte fullstørrelse skulpturer av de åtte sørgende som bærer likbåren til Philippe, alt i hop nydelig kolorert.

Klokka var nå to, ut i sola, ut i Tuleries hagen, her strødde jeg ut jakken min i steksola i skyggen av en stor kastanje. Med mine to medbrakte baguetter og en iskald cola (!!) ble det her et tårevatt farvel med Paris.

Paris er en komplett, kompakt storslagen metropol med uendelige opplevelsesmuligheter, en metrobane som alltid bringer deg, fantastiske parker, en storslått arkitektur og all den gode maten da!

Jeg sliter mye med mine handicap, men jeg slet ikke med helsa i Paris, jeg hadde det fantastisk bra, hele tida!

Flere bilder fra i dag: {phocagallery view=category|categoryid=133|bgcolor=black|detail=3|displaydownload=0|bordercolorhover=red|displaydetail=0|displaydescription=0|displayname=1}

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments