graura

Etter en lengre periode med kaldt vær og snøbyger oppi fjellet, tok vi oss en tur nedi Skorilla. Sannelig skinte sola fra blå himmel, 7 varme plussgrader, grønne enger og sommerbart i fjellet!

Vi startet i 10 tida ved veikrysset ned til Skorilla på 95 moh og gikk skogsveien innover Småbrudalen mot Granslettet. Den svingte oppi hogstefeltet, i svingen gikk en kraftig sti (kjerrevei) videre oppover Blombakkan ved siden av kraftlinja. Jeg gikk for langt til venstre og kom oppi bratt og tett lågurt-bjørkeskog. Oppå myrene så jeg at beste traseen var å holde til høyre for kraftlinja.

Videre oppover fjellheia er det greiest å gå på tørrabbene rett under linja. For noen år siden var det kjentmannspost ved en stor flyttblokk oppå fjellhøgda. Den så vi tydelig mot horisonten. Da vi kom opp til knekken i kraftlinja (se kartet) traff vi på gode stier videre oppover. Dermed fikk vi en lett tur videre oppunder Blåheia. Rett før den toppen svingte jeg rundt, så slapp jeg å gå ned i brattura på baksida.

Været kom oss nå i møte, i vest der vi kom fra var det sol og sommer, men plutselig ble vi overstrødd av ei haggelbyge. Det ble iskaldt, det var bare å finne fram vintertøy og regnklær! Mot toppen av Gråurda var det lettgått fjellhei, svært lite blomstring, kun enkelte rypebær i kvit blomst nede ved Blåheia. Det lå igjen noen store snøfonner oppå toppen, forsåvidt greit, fast sommersnø er godt å gå på.

Kl 1600 sto vi på toppen av Gråurda 791 moh. 6,4 km fra Skorilla, litt over 3 timer effektivt, 696 høydemeter besteget. Dette er en av de absolutt fineste topper for å studere fjella i Snillfjord, nå så vi at det var i praksis sommerbart hele veien utover! Naboen i sør, Omnsfjellet, er også bra snøbart, blir tur dit snart! Men lenger sør, fra Ruten og sørover er det “skiføre”, fjella er ganske kvite.

graurtopp2010

Men nå sto været hardt på fra sørvest med vind og byger. Vi tok bare en kort tepause og ga oss på heimtur. Etter knapt to timer var vi nede igjen rett oppom Granslettet. Drygt å gå i heldekkende regnklær i klessvåt fjellhei, så vi tok en lengre rast her slik at også Borga fikk litt hvile. Etter en lett og rask tur utover grusveien var vi tilbake til Skorilla like før klokka åtte. En super topptur på 12,7 km t/r, jeg hadde brukt 5 1/2 effektivt på denne turen. Dette blir en fast favorittur tidlig i mai!

Turbeskrivelse

Parker ved krysset ned til Skorilla. Gå skogsveien innover forbi grustaket, helt oppi snauhogsten. Oppom svaberga i veien starter en tydelig kjerrevei/sti. Følg denne til kraftilinja. Nå er greiest å gå rett opp på høyre side av kraftlinja. Oppom skogen er et parti med bløt myr, fortsett over denne og hold til høyre for kraftlinja helt opp til knekken. Her treffer du på gode stier som leder deg oppå Blåheia. Videre til topps er lettgått fjellhei, holde gjerne oppå ryggene bortover. 5-6 timers tur på 12,7  km tur/retur.

Kartoversikt

5

Flere bilder fra i dag: {phocagallery view=category|categoryid=136|bgcolor=black|detail=3|displaydownload=0|bordercolorhover=red|displaydetail=0|displaydescription=0|displayname=1}

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments