KewsIMG_1393

Etter en lang vandring i Londons gater, var det godt å slappe av på lokaltoget til Richmond på vei til Kew. Nå kom jeg utpå landsbygda, med grønne enger og eføy oppi alle trærne!

Jeg sto av på Kew Gardens jernbanestasjon, siste før Richmond. Herfra er knapt 10 min østover til Victoria Gate, 10 pund i inngang, 34 moh. Klokka 1030 satte jeg meg på benken ved Palmehuset og finjusterte dagens vandring, Kew er utrolig stort, gpsen skulle bli god å ha idag!

VannliljIMG_1038

Jeg valgte hovedkurs vestover mot Themsen. Først en ørliten titt i Palmehuset, det skulle jeg se nøye på ikveld. Rosehagen er like ved, her er det bra blomstring allerede! Videre til vannlilje-huset like ved. Nydelig blomstring, spesielt av de lilla vannliljer. Victoria-vannliljen (Victoria amazonica, fra Amazonas) sto i store knopper, det skal bli litt av et syn! Den dyrkes som ettårig i Kew, plantes ut i april og får inntil 2,5 meter brede flyteblad som bærer et barn på 40 kg og har store rosa blomster!

Nå vandret jeg videre under noen digre atlasseder (Cedrus atlantica, fra Atlasfjella i Nord-Afrika), den er noe spesiell med sine nedliggende greiner. Ikke lenge etter kom jeg inni en nydelig planting med Magnolia, de var ferdigblomstrete nå. Her var også en systematisk avdeling av de forskjelligste Rhododendronarter, noen digre, blomstrende tulipantre (Liriodendron tulipifera, Magnoliafamilien) sto her også. Like ved bambushagen satte jeg meg på en benk ved en overdådig rødblomstrende rhododendron og svære kastanjer (den ekte, Castanea sativa).

Endelig fikk jeg oppleve lunsj i grønn sommereng og sterk blomsterduft! Neste stopp var ved Minka-huset inni bambusen, et tradisjonelt japansk trehus. Rhododendron-dalen like ved og parallellt med Themsen var et utrolig skue, rett og slett et svært dalsøkk fylt med nydelig blomstrende rhododendronbusker! Jeg gikk opp en tverrsti midtveis for å komme oppå Riverside Walk langs Themsen, klokka var allerede 15, jeg hadde gått nesten 4 km og kun nådd 1/4 av planlagt rute idag.

KewIMG_1126

Jeg gikk nå sørover og inni Conservation Area, et stort område i SV-hjørnet av Kew med “uberørt” engelsk skogmark av eik, bøk, barlind og kristorn. Bevaringen av klokkeblåstjerne eller Bluebell (Hyacinthoides non-scripta) står sentralt her, den står i fare for å forsvinne i hybrider med den introduserte spaniablåstjerne (H. hispanica). Inni skogen var anlagt et stort lekeområde for ungene for å vise hvordan grevlingene lever, The Badger Sett. Nå kom jeg til Queen Charlotte’s Cottage helt vest i Kew, med friskt blomstrende geitved bak meg og hvilket syn det må være med alle blåstjernene om våren! Charlotte er fruen til Kong George III, huset er bygd ca 1770 som et fritidshus for henne.

Nå gikk jeg østover og inn i arboretet igjen til Redwood Grove. En moden skogslund av mammuttre (redwood, Sequoiadendron giganteum) og kystsequoia (coastal redwood, Sequoia sempervirens) plantet rundt 1860. Det største er nesten 40 meter høgt!

Jeg innså nå at den 50 meter høye Pagoden fra Kina, bygd 1762 en bygning fra starten av Kew Gardens, og like foran står The Japanese Gateway (Chokushi-Monikk, et nydelig japansk rokokkohus med ditto hage rundt), like ved i sørøsthjørnet, må jeg besøke en annen gang. Dermed gikk jeg strake veien til The Temperate House. Det åpnet i 1863 og er det største gjenværende drivhuset fra Victoriatida med sine 4080 m2 og takhøyde på 19 meter! Inni her er en stor samling av ulike vekster fra tempererte strøk fra Middelhavet, Australia, New Zealand, Sør-Afrika. Temperaturen inni her holdes på minimum 18 grader hele året. Her kunne jeg blitt lenge! Men klokka nærmet seg halv seks, stengetid! Jeg småsprang østover Cherry Walk gjennom King William’s Temple og middelhavshagen mot Palmehuset. Å så mye fint! Jeg måtte ned og knipse en snylterot, Orobanche sp, og der sto sannelig…

PalmeIMG_1301

Kom såvidt inni Palmehuset. Det sto ferdig i 1848, totalrestaurert (og tømt for planter!) 1984-1989 og er et tropisk drivhus med en fantastisk tropisk plantesamling. 110 m langt,  30 m bredt og 20 m høgt! Her står bla kokospalme (Cocos nucifera) og den snarlike dronningpalmen (Syagrus romanzoffiana ) med toppene klint oppunder toppdomen!  Seychellpalme eller dobbeltkokosnøtt (Lodoicea maldivica) med verdens største nøtt,  står på randen av utryddelse, skal også stå  inni her. Jeg var på vei opp vindeltrappa for å se trekronene fra mezzaninen,  men da kom vakten raslende meg nøklene og geleidet meg ut, de ville hjem. Jeg var også tom i magen og burde gjort noe med det. Men jeg var i himmelen og utenomhusanleggene var åpen i enda 2 timer til!

Jeg gikk til østsida og passerte hastig Princess of Wales Conservatory og kom inni den fantastiske Rock Garden! Denne avdelingen var usannsynlig fin og blomsterrik nå med mye kjent og kjært fra sørnordisk flora! Hele greia er bygd på sandstein fra Sussex. Her var mye artig, fjellplanter og fuktelskende planter fra hele verden, middelhavsplanter og det hele var inndelt i seksjoner etter verdensdeler. Europa-delen har slikt som rødsildre, kantkonvall og kongsbregne ved den store bekken, i Asia er fjellplanter fra Himalaya, Kaukasus, Pakistan, China og Japan. Videre australske og New Zealand, og lenger bort Andesfjella, Patagonia og Rocky Mountains.

RockGIMG_1340

Jeg sto bare og måpte ved fossefallet ved det nybygde Dawies Alpine House (stengte for en time siden), jeg skulle begynt her, men da hadde jeg nok ikke kommet lengre… Med stygg rumling i magen svimte jeg inn til Duke’s Garden helt i øst, et nydelig stykke erkebritisk park, så fin! Jeg gikk en sving via vannplantene i Aquatic Garden like ved, liten, men mange artige taxa, tilbake til Grass Garden med ni tusen grassarter og de fleste kornslag.

Jeg vimset inni Rock Garden en sving igjen, å så nydelig, før jeg kom inni Systematisk avdeling helt i øst. Den var ikke helt igang ennå, flere tomme bed. Over hovedgangstien var bygd en rosepergola. En usannsynlig vakker roseblomstring akkurat nå, hele pergolaen var overstrødd med røde roser, nyydelig! Det var stengetid, jeg hastet forbi Temple of Aeolus til butikken ved Victoria Gate og shoppet krus og sjokolade til mine kjære!

Nå var Kew Garden stengt, klokka var 1930 og jeg tok første tog til byen. Etter så mye frisk luft i engelske hager, passet det med britisk mat. Jeg fant en fin restaurant, Grumbles, like ved hotellet. Kalve escalope (en slags wienersnitzel av løvstek), stekte poteter og apple crumbles med iskrem. Et kjempemåltid, servert i originalt 60-talls miljø helt lik de vi har kost oss med i TV-serien Hjartet på rette staden (Heartbeat)!

Nettstedet til KewKew Gardens

Innkjøp og dyrking av seychellpalme og lignendeLodoicea

 

Flere bilder fra Kew Gardens i dag: {phocagallery view=category|categoryid=139|bgcolor=black|detail=3|displaydownload=0|bordercolorhover=red|displaydetail=0|displaydescription=0|displayname=1}

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments