P1030572filo

Etter måneder med forberedelser og pugging av bykart og greske tegn, sto jeg endelig på Plateia Syntagma midt i Athen. Jeg sto og så på vaktskifte ved den ukjente soldats grav foran Parlamentet. En merkelige seanse, evzoner med høye kneløft og sine spesielle uniformer.

Etterpå gikk jeg inn i Benaki museet, 5 min gange fra Parlamentet. Dette enorme museet gir oversikten over gresk historie helt fra steinalderen til i dag. Av størst interesse var den klassiske tiden, men også frigjøringskampen og folkedrakter var fint å se på. Lunsjen i kafeen var fantastisk god! Det var en spanakopita, gresk pai av spinat, løk og ost, sammen med en halvliter ga den bud om store, greske gastronomiske opplevelser framover!

Fra museet tok jeg den nye og fine T-banen til Sygrou-Fix, på sørsida av Acropolis. Derfra gikk jeg vestover gjennom Koukaki og fant turstien oppå Filopappos. Litt fint å komme opp av den støyende storbyen og se litt blomster. Det meste er godt i gang, men lite å se til orkideene ennå. Oppå toppen knipsing av Filopappos-monumentet, bygd i det andre århundre e. Kr til ære for den romerske senatoren. Fra toppen er fantastisk utsikt rett på Acropolis. Godt fornøyd vandret videre nedover mot Sokrates grotte og Pnyx, da den store katastrofen rammet.

Ranet av kamerautstyret grunnet min uforsiktighet, ødela turen. Jeg hadde ikke trodd det skulle så innpå meg, men nå ble det en tur i skepsis og mistenksomhet. Egentlig var jeg på vei til Pnyx, demokratiets fødested, men avbrøt turopplegget og gikk i retning hotellet i stedet. Med reservekameraet mitt ble det tatt noen bilder på veien hjem, bla. av Areopagos-høyden, Hefaistos-templet og Hadrians bibliotek. Jeg virret litt rundt på Monastiraki-plassen etter Hadrian. I folkehavet der, kom sannelig den Europeiske godfølelsen snikende tilbake igjen. Turen måtte fortsette, nå skulle reservefotoutstyret sjekkes, nå skulle jeg finne meg en bedre restaurant!

——————————-

Jeg skriver disse artiklene om Athen på husken og et dårlig utvalg bilder. Da jeg kom heim fra Athen ville jeg glemme alt og slette alle minner fra denne turen. Men de hardt prøvde greekerne ga meg en svært minneverdig tur, jeg må ta vare på de minnene.

Her flaggene, først byflagget til Athen

Landsflagget: