Varm, deilig sommerdag, oppfrisket av en enkel hotellfrokost gikk jeg i retning Monastiraki igjen. Inne på Romersk Agora like ved, var det allerede Sydlandsk sol og sterk varme, ved Vindernes tårn merket jeg et stigende humør. Neste var enda en Romersk struktur, Hadrians bibliotek, nå gikk jeg omkring og gledet meg over alle detaljene. Lunsjen idag var souvlaki, greske grillspyd, de ble inntatt hos restaurant Thanassis like ved Monastiraki. Etter en sving innom loppemarkedet i Monastiraki, en merkelig blanding av turistskrap, ymse bruktvarer og fancy sportsklær, gikk jeg inn i Agora, dagens store mål.

Jeg gikk inn i museet i Attalos Stoa, den kjempedigre bygningen som ble restaurert til fordums glans og storhet på 1950-tallet. Her var samlet funn fra utgravningene i Agoraen i Athen. Jeg tok meg god tid for å prøve å lære litt om hva som skjedde her under den klassiske tiden. Mest kjent er kanskje ostrakismen, her i Agora diskuterte en forsamling på opptill 6000 stemmeberettige hvem som var en fare for byens sikkerhet. De ble stemt ut og forvist for ti år. Jeg fikk se utstilt disse potteskårene, ostrakon, som tjente som stemmesedler.

Plutselig stengte museet og hele området, klokka var bare 15, jeg fikk vite at alle Athens arkeologiske utstillingsteder stengte nå. Det var helt nytt, jeg måtte bare tusle ut og finne på annet. Kerameikos like ved var neste stopp, jeg hadde tenkt å bruke et par timer før ordinær stengetid kl 1900. Her skulle beskues oldtidens bymur, steinaldergraver, dipylon og pompeion, men også her vinterstengt kl 1500. En fattig trøst var å se området fra utsida, sammen med mange andre turister i samme ærend som også måtte forlate Agora.

Jeg knipset en hvit betongbunker like ved, Beth Shalom synagogen bygd rundt 1930 i pentelisk marmor, samme materiale som Parthenon. Fra den gikk jeg via det kommunale kunstgalleriet opp Evripidou til Sentralmarkedet. Jeg gikk en sving rundt inni den svære markedshallen, det var nok litt sent, det var lite folk og mye støy fra selgere som pakket sammen for dagen. Men klokka var ikke mer enn fem så jeg gikk bort til bymuseet for å slappe av i Plateia Klafthmonos.

P1020901zapp

Det var så mye jeg skulle ha sett i den fine sommerdagen av Athens arkeologi, men alt var stengt og jeg var ikke i shoppinghumør. Derfor gikk jeg sørover byen ned til Syntagma, vandret gjennom den store parken før jeg falt til ro foran Zappeion. I denne fine parken fikk jeg fornyet energi og tuslet inn i Plaka, turistbyen i byen. Ved Kodrou og den hellige treenighets kirke var livet slett ikke så ille, her var mye fin shopping, mange koselige restauranter og vakre, små bysantiske kirker.

Etterhvert fant jeg en riktig trivelig gresk restaurant og overasket meg selv med en fantastisk Spaghetti amatriciana (bacon og løk), nydelig! Jeg skulle nok gledet kelneren med en Stifado eller noe annet erke-gresk, det fikk bli et italiensk sikkerstikk akkurat denne kvelden. Humøret og turgleden var vendt tilbake, over pastaen ble lagt et nytt turopplegg, i morra skulle det bli Akropolis og kleftiko til middags!