Dragehode

 

Uti min hage blomstrer nå dragehode. Dracocephalum ruschyiana L. er det vitenskapelige navnet, navnet er en ren oversettelse fra latin,  mens ruyschiana ga Linne til ære for den nederlandske botanikeren Frederick Ruysch (1638-1731).  Den tilhører leppeblomstfamilien.Jeg sådde den som frø for flere år siden, det er først i de siste åra denne fine stauden har vokst seg  til en knehøyde. Hos meg står den i skygge og trives godt med det, men den er en egentlig en østlig art fra det åpne steppelandskapet i Polen og Russland. Med linjeformede blad, store og blåfiolette blomstene i et endestilt tykt aks, er den lett å kjenne igjen.

Her til lands vokser den i tørre enger og kalkbakker rundt Oslo, med spredte forekomster nord til Dovre og Vågå. Jeg har sett den i Sverige, i et nydelig, lite naturreservat på Falbygden i Västergötland. Der skjøttes den og flere steppearter som Stipa joannis. Den brukes som prydplante.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments