Hadde min første lunsj i Catalonia i dag, ved Plaça de Goya, hos La Principal, 2 baguetter med geitost og eple skive, og ruccola salat med med mye deilig oppi, bla honning, valnøtter og ost.  Dette var dagens, 7 euro med drikke.  Spania-flyet fra Oslo landet i ett-tida etter ruta, men jeg hadde vært på reisefot sida fem-tida i morges, det gjorde seg meg sydlandsk varme og mat nå!

Bildet under viser Jaume I, ridderkongen som opprettet byens første politiske råd i 1249.  Her står han på sokkel foran ajuntament:

Jaume I, erobreren, 1213-76, opprettet byens første politiske råd i 1249

 

Etterpå ruslet jeg omkring La Rambla i noen timer. Jeg begynte oppe ved Canaletes-fontenen, det står skrevet drikker du av dette vannet, kommer du tilbake! Videre til Santa Anna kirka, grunnlagt på 1100 tallet,  så til et arkeologisk utgravingsfelt med romersk gravstøtter.  Neste var de tre viktige kirkene Santa Maria del Pi , Sant Felip Neri og La Seu hvor jeg hadde en lang meditasjon foran krypten. Alle disse kirkene skal jeg nok studere nøye i uka framover!

Neste Tempel Augustus, en velbevart rest av Barcino fra romertida, men de stengte allerede kl 19 ikveld. Jeg tuslet derfor videre til Placa del Rei (se bildet under) like ved før jeg fortsatte til Placa de Sant Jaume med byens viktigste institusjoner, Palau de la Generalitet og Casa de la Ciutat (Ajuntament).

Hefra gikk jeg Carre Boqueria videre, ei forferdelig turistjuggel-gate og kom snart ut på La Rambla ved Liceu.  Kikket litt på “paraplyhuset” i Placa de la Boqueria rett oppom Liceu. Men videre ble jeg snar i gangen opp La Rambla, forferdelig pakket med turistere og tiggere.  Heldigvis var det mange  polititjenestemenn ut og promenerte.

Men jeg ble sannelig “angrepet”. Jeg måtte ha meg en pust i bakken, oppe ved Carrer Tallers dukket plutselig en hyggelig fyr opp fra ingensteds: “Har du sigaretter”. Den historia har jeg hørt før, jeg rev meg vekk og småsprang til sikkerheten i hotellet. Heretter vil jeg forsiktig med å gå La Rambla igjen, litt synd at dette skulle skje akkurat nå første dagen, denne Tallers gata må jeg bruke på vei hjem fra metroen i Catalunya og ellers fra andre plasser bortom La Rambla.

 

Ved Capella Reial de Santa Agata

 

Etter hvile og drikke i Meson Castilla, hotellet, ruslet jeg tilbake til det ekte Barcelona, i motsatt retning av turistinfernoet i La Rambla. Oppe i Eixample, den hyggelige og vennlige delen av byen bak universitetet gikk jeg bare og gledet meg over en snill by med snille mennesker og veldresserte hunder. Etterhvert tuslet  jeg inn i restaurant La Llavor dels Origens. Helt fantastisk! Vennlige mennesker, de ga meg den engelske menyen, jeg ba om den catalanske menyen også. Nå var tiden inne for å prøve ut godmaten fra denne delen av Spania. Klokka var ni på kvelden, det var middagstid og fullt hus!

Denne første kvelden hadde jeg Baccalà amb Pomes i panses, torsk med epler og rosiner. En rett fra Peramola oppe i Pyreneene. Fisken kom jo uten tilbehør, som uvant trønder hadde jeg “glemt” dette. Så i morgen blir det ristet brød påstrøket tomat, hvitløk og olivenolje.

Dermed måtte jeg ha en stor dessert, stekt eple med nøtter og honning, Poma al Forn amb fruits sec, deilig!

En perfekt start på min reise! Nå var jeg igang, dette skal bli en herlig uke langt ifra slitet i isødet hjemme!