Kjørte uti Rindal idag, til Grøset før Øvre Rindal kirke, kjørte den 4,5 km lange bomveien sørover til Grøsetmarka hyttefelt (Litjmosetra). Vi ville gå den nye turstien til Tifjellet idag.

Startet i elleve tida i sterk sol, skyfri himmel og godt over 20 grader, vindstilt. Skulle bli varmt idag! Ikke langt fra bilen var det moden molt å finne, mye molt! Selv om det er ekstremt tørt i år, ser det ut til å bli et godt moltår. Og endel nattfiol, så det ganske rikt jordsmonn. Som vanlig ledet damene an, på 56 min. var de til topps. Oss gubban tok det mer med ro. Etter at nystien kom opp den gamle turstien fra Furuhaugmarka, fikk jeg første utfordring, klyvinga ned fra Langura, med hund. Ekkelt! Men resten av toppturen gikk greit.

Kjell begynte vel å savne damene, og vi skiltes ved Steinkjerkvatnet, der jeg måtte ha mat for å overleve resten til topps. Her sitter Borga og meg og ser mot Møkkelgard og Halgunset.

Nå samlet vi oss litt etter to, for videre ferd. Akkurat da kom Kjell og resten, de var på heimtur for å bade i Igltjønna. Vi tok pent farvel og jeg tuslet videre over og ned til Steinkjerkvatnet. Snedig med myrene nå ja. Knusk tørre. Bare å gå rett over det som egentlig er bunnløs gjøssmyr!

Opp fra vatnet ble det mye artig i det som er et sent utsmeltet snøleie. Mange fine  fjellplanter. Og grønnkurle! Som det ikke ble bilde av, valgte feil kamera idag, det lille lette, tabbe! Midt i lia kom to damer fresende oppover med en hårete lapphund, på halve størrelsen av Borga, den ville bli kjent med min voffe, men Borga var ikke interessert.

Kom til toppen av Tifjellet 727 moh halv fire. Hurra, endelig til topps på en av de gilde Fjelltrimm toppene i Rindal, en som er nærmeste nabo til Trollheimen!! Vi la oss bare flatt ned og lot himmelrikets gleder sige over oss:

Utsikten er jo formidabel her fra Tifjellet, over ser vi de svære fjellsalene Svarthetta, Langfjelle, Trollhetta, Rindhatten og Bolmetrollhøtta.

Her er utsikten mot Gaddfjellet, Neådalssnota, Salen, Snota, Ura og Rognnebba:

Som vi nå lå der i lykkerus og studerte vær, vind og fjella, var det overmåte gledelig at også Yr var i god lune, det skulle bli slikt til kvelds! Så vi bare ble på toppen lenge, de to med lapphunden var også ei god stund, og de pratet koselig sammen med meg som øste ut rik kjennskap til alt av fjell rundt omkring. Litt i stuss på hvorfor de var mer interessert i Dyrstolen enn Ruten i nord, men vi ble snart tilbake og pratet om naboen Stokkfjellet.

Så smått tuslet jeg ned til grønnkurla og Steinkjerkvatnet. Kjente på at jeg skulle ha spist litt. Fortsatte rolig ned til Langura, kravlet opp bratte steinura og satte oss godt til rette ved stikrysset med resten av matpakka.

Etter den gode kvilen rullet vi videre myrene utover til Grøsetmarka. Jeg inbillte meg at det var bare kort vei igjen, men erfarte snart at det var jo nesten halve turen.

Vel nede ved parkeringa i ni tida, var vi så slitne og lykkelige! Kunne greit vært her i natt. Det var fritt for insekter som stikker, enda et resultat av de tørre myrene? Dagens tur var bare på 6 km totalt, ved nærmere ettertanke, hadde jeg lett gått det doble idag. Men jeg hadde fått den største gleda idag, og var såre fornøyd med dagens dont.

 

Som godt sagt av Aasen:

Her glytter Ljos igjenom tusund Gluggar
imillom Lauvet i den tette Lund.
Inn under Bjørkom standa ljose Skuggar
rett som ein Flekk um Roti, lett og rund.
Det gustar ingen Vind, som Toppen ruggar,
i denne kvildarrike Nattarstund.
Den snøgge Fuglen kurer trøytt av Dagen,
og rosutt Fivreld’ roar seg i Hagen.

Dagens rute i rødt. Turstiene fra Furuhaugmarka er antydet med svart strek.

 

Harald Solvik om nystien:

https://www.trollheimsporten.no/ny-tursti-groesetmarka-tifjellet.6119266-158476.html

 

Merknad

En dag som ble bra fordi jeg torde å ta et valg. Jeg klarte å ta bestemmelsen om å rive meg av turfølget og ta toppturen. Vi hadde to biler, så skyss hjem var uansett sikret. Følget skulle hjem tidlig for å bade. Det er ikke min greie. Så jeg ble igjen i fjellet og brukte hele dagen i fjellet. Skår i gleden var at kameraet ble lagt igjen, skulle liksom gå lettere og raskere….

ForrigeNattfiol i Raudåsen
Neste artikkelTordenvær atti Rasmusrommet