Kom oss ivei veldig seint idag, klokka var elleve da vi tuslet ivei fra Ulvåshytta. Var litt usikker på været, men nå var det lettskyet og 16 varmegrader, god sommervarme!

Vi gikk i bra tempo oppover til Stormyra. En tepause halvveis ved den nedraste grana, så var vi igang igjen. Vi tenkte å sette oss på hvilebenken oppå Stormyra, men klokka var tolv, ville heller ha matpause nedi Årlia. Nedover til Damdalen ble fort minnet på om at det er et stort bærår i år. Her er skrubbær, bærene er ikke giftige, men de smaker temmelig flaut:

Så da gikk vi nedi Årlia og satte oss på fururabben like ved. Fint, lettskya vær og god sol. Ingen grunn til å søke le for været. Men det skulle komme! I vest, antakelig nå rett over Orkanger, gikk det store svarte skyer og vi hørte godt tordenskrellene!

Vi tok det med ro ei stund her, men uværet dro seg innover mot oss. Årlia neste, ville ha et hus å søke ly i hvis tordenværet kom fort på oss.

Her ble vi lenge. Uværet ble ikke mindre, det tårnet seg opp som en svart vegg i nordvest. Det var ikke langt unna, det var en fryktelig rumbling. Men det virket som det dro av mot nord, nå funderte jeg på å gå nedi Espa og ta taxien derfra. Tilbake til Ulvåsen ville sikkert bli i styggvær.

Men vi får nå gå litt videre da Borga, så vi gikk inni skogen og tok noen bilder av brødkassen og det tredje huset i Årlia:

 

Brødkassen fra Rostad:

Nå var været blitt helt stille og rolig, rett og slett vakkert sommervær! Så vi ruslet oppå Evjensslettet og spiste godt av all den modne blåbæra. Det var mye bringebær også, men de var små og lite modne. Blåbærlyngen er blitt rødbrun nå.

Ganske bra sikt sørvest til Trollheimen, så uværet var nok ganske lokalt nord for oss. Vi slappet av godt begge to nå, koste oss i marka, og vandret videre mot Rødåsen. Som vanlig hadde vi en pause nedi bekken ved Orkdalsgrensa:

Ved krysset til Hovsslettet gikk vi som planlagt den veien. Nå var det stille og fredelig sommer, og det var bare å legge seg ned og nyte godværet. Tok noen bilder av blåbær:

Endelig kom vi oppi Hovsslettet. Klokka var seks, fin tid å brette ut fjellduken og ha seg en lengre aftensrast i sommerenga her.

Akkurat da jeg satte meg nedpå benken, small det til noe brutalt i nordøst, retning Trondheim. Uffda, uværet var slett ikke over nei. Jeg fikk litt angst, vi måtte gå igjennom det for å komme ned til Ulvåshytta. Jeg funderte alvorlig på å snu og gå ned i Espa, men bestemte meg for å gå som planlagt mot Stormyra.

Og været kom ja! Presis da vi kom på høyeste punktet i stien og i kanten av Stormyra, smalt uværet til med noe gedigne tordenskrell. Og det kom mange! Rett over hodene på oss!

Dette var ikke bra, Borga ble livredd, jeg ble livredd og regnet bøttet ned, det gikk over til harde haggelskurer. Vi kunne ikke fortsette, så vi gjemte oss under noene svære furuer og trakk over oss fjellduken. Satt der en lang halvtime i striregnet og spiste resten av maten. Nå fikk jeg erfart at skikkelig og godt turutstyr er gull verdt. Uten den svindyre goretex jakke og buksa jeg hadde på, hadde dette været lett kunne blitt farlig nok, det var litt for langt ned til Ulvåshytta ennå!

Det var de kraftige lysblinkene rundt omkring oss som var værst, omtrent som om noen sprang rundt på myra med en blitz. Jeg ble kvalmende redd, som jeg var oppi Resfjellet da jeg fikk styggværet ved Eltjønna. Heldigvis klarte jeg å spise de fire brødskivene, fikk igjen humøret og vettet.

Etter en halvtime, stilnet det totalt. Bare regnet som øste ned, har nesten ikke sett makan til striregn, iskaldt, svære dråper. Det har vi prøvd før, så nå går vi hjem Borga. Jeg stappet alt utstyr nedi sekken og småsprang nedover veien. Så fort kommer jeg vel aldri til å gå ned til Ulvåshytta igjen!

Selv om det er ut på tur, aldri sur, så hadde nok Borga sine tanker om dette idag. Det ble en ny erfaring selv om vi smilte og lo av dette etterpå, var situasjonen vår kritisk, viktig å roe seg ned, se an veiene utav uføret, ikke miste fatningen uansett!


 

Her (klikk her) ser vi været som jeg satt under, det gikk altså rett over hodene våre(fra yr.no)!

 

ForrigeMarkatur til Rauhåmmårn
Neste artikkelMarka rundt ved Lomtjønna