Vil prøve å formidle en måneds tid, da jeg var som mest aktiv på fjelltur. Sommeren 2004. Alt var bare glede, de fleste fjell var ukjente, og jeg visste snart at turer i fjellet var akkurat det jeg trengte for å holde sykdom unna og holde meg frisk og førlig

Turminner fra 15. juli 2004 til 18. august 2004

15. juli, Fossdalen, Rindal

Laappmarihand, Fossdalen, Rindal

Har alltid vært blomsterinteressert, så denne gråværsdagen i juli, bars det uti Fossdalen. Hvilket syn! Orkideene var i fullt flor, lappmarihand utover alle bakkemyrene omkring Seterbekken! Dette første året var jeg litt langt sør, sør for Stormyra, fikk se flekkmarihand, noe som lignet på engmarihand og nattfiol. Gikk så borttil myra ved Seterbekken og fikk se store mengder lappmarihand! Siste gangen jeg var her, i 2016, hadde vi 9 ulike orkidearter!

17. juli, Trollhetta

Trollhetta, stortoppen

Et par dager senere kjørte jeg til Jølhaugen og syklet forbi Jøldalshytta, satte fra meg sykkelen der TT-stien går oppå Langfjellet. Gikk helt bort til Stortoppen av Trollhetta! Startet i ni-tida, kom tilbake til Jølhaugen i 2-tida på natta. Den lengste fjellturen jeg har gått, husker som det var i går returen over Langfjellet, dengangen gikk jeg hardt og fort nok for slike eventyr!

23. juli, Svarthetta

Toppen av Svarthetta

Etter et par dagers hvile startet jeg ved Minilla, og gikk veien opp til Svartdalssetrene. Stien videre nedi Skrikdalen og så sti videre oppå Skrikhøa, ned til TT-stien og reinsinnhegninga, så nesten opp til Litjsvarthetta. Der er en krok i bekken og ei nydelig graseng, der hadde jeg lunsjen min de første årene! Til topps var enkelt over og ned til Sandtjønna, så bratt opp Nordryggen.

Svarthetta er liksom fjellet mitt, har sett det fra verandaen på hytta siden 1950-tallet, det har blitt noen turer gjennom årene.

26. juli, Tythøkollen

Toppen av Tythøkollen med Snøhetta i bakgrunnen

Var godt igang med topptrim-poster, idag sto Tythøkollen like nordøst for Snøhetta på programmet mitt. Det var en gullmerke-post i Topptrim Oppdal i 2004. Kjørte opp fra Sætra i Drivdalen til P-plass oppom skiferbruddet. Gikk innover fjellet forbi Kvernbekkhøa og så oppå Tythøkollen. Var vel tanker om å gå oppå Tythøa, for å få se mer Dovreplanter, men det var for ruskete vær idag.

30. juli, Salen

Neådalssnota sett fra Nauståbu

Idag var planen på alle måter Neådalssnota! Gikk med tempo inn til nødbua, Nauståbu, ved Naustådalsvatnet. Etter en god matpause, innså jeg at det ble ikke Neådalssnota idag. Alt var perfekt, været var mer enn perfekt, men jeg fant aldri utav traseen oppover. Det var ingen stier å se til, og da ble det for krevende for meg å finne egen sti oppover ura.

Salen 1430 moh med Snota i bakgrunnen

Valget var klart, Salen. Fortsatte litt til østover langs TT-stien og tok så rett opp til toppen. Greitt og enkelt det. Jeg ble helt perpleks av utsikten! I sør den magnifike Neådalssnota, rett nord dronninga i Trollheimen, Snota og nordøstover et fantastisk panorama over Trollheimen med Trollhetta ruvende midt i!

1. august, Leverkinna

Norsk malurt, Leverkinna

Etter gode dager sentralt i Trollheimen med en smak av Dovre, var det godt med en rolig dag på hytta. Gikk meg en tur oppå Kinna for å se på fjellplantene. Å så trivelig å se norsk malurt blomstre ved toppvarden!

4. august, Snota

Vandring over breen mot Snota

Så var det Snota. Etter den litt for lange skituren til Snota 17. mai 2003, måtte jeg se den i sommerskrud. Dette ble en av de beste fjellturene mine, nytt og ukjent fjell, godt vær, brukte hele dagen, hadde med rikelig med mat og hadde nok pauser så jeg ble ikke utslitt av de dryge kneikene oppover til Snota. Det ble 24 km t/r, startet ni på morgenen og var tilbake til Gråsjøen i åtte-tida. En parfekt tur!

8. august, Blåhøa

Blåhøa 1671 moh

Idag stemte alt. Været var perfekt hele dagen, Jeg var trent og tålte de lengste fjellturene, da måtte det bli den lengste fjellturen – Blåhøa!

Startet fra Raudøra og gikk TT-stien oppover. Gikk helt inn til innerste Kamtjønna, fant en sti mot toppen.

Husker denne turen som en av mine aller beste. Hadde endelig begynt med lett antrekk, tynn ull-t-skjorte og shorts. I det gode sommerværet var det hele forskjellen, turen var på ca 24 km t/r, jeg koste meg hele dagen og hadde en fantastisk opplevelse!

11. august, Okla

Okla 1589 moh – i midten bak Neådalssnota

Fra Nerskogen hadde jeg sett Okla i horisonten i sørvest, måtte ha meg en tur dit. Idag var været perfekt og jeg var bra nok uthvilt etter siste ukers toppturer, passet bra med en litt kortere fjelltur idag.

Parkerte ved Bårdsgården og gikk TT-stien. Grei sti helt til toppen av Snydda. Det ble 17 km t/r idag, en ny fantastisk kosetur i fjellet!

14. august, Ytre Sula

Ytre Sula
Ytre Sula, Trolla til venstre, til høyre Vinnufjellet

En ny fantastisk august-dag! Turen gikk til Todalen, helt ukjent verden av store fjell! Parkerte ved forsamlingshuset og gikk stien via Nordvik-setrene. Bomveien var ikke bygd ennå.

Det viste seg å være en kort og luggumtur oppå Ytre Sula. Hovedmålet var Indre Sula i Trollheimen.

Ytre Sula, utsikten nordøstover til Trollheimen

Ved toppvarden av Ytre, innså jeg fort at her var min første, store vanskelighet med bratte fjell. Det var skjebnen min, jeg greide ikke alle mål jeg satte meg, noen fjell ble for bratte og luftige. Var frampå kanten og prøvde stien over til Indre, men ungdommen sa “får sleppe handa utav bukselomma nå da” da skjønte jeg, dette var ikke noe for meg.

18. august, Snota

Snota

Så var det Snota igjen. Hadde gått helt alene på de andre turene, idag var Steinar med. Fant fort ut at en god venn er godt å ha på de lengste fjellturene, begynner du å få mismot, er vennen der. Været var lettskyet, fikk litt lett tåke utpå dagen.

Snota, toppvarden

Det ble en dryg tur men et minne for livet. Tenkte mye på hva som hadde skjedd denne sommeren, det ble et fundament for resten av livet mitt.

 

Etterord

Selv om dagene nå ble kortere fortsatte jeg med like høyt tempo, og fikk med meg enda en tur til Svarthetta og en måned senere sto jeg på toppen av Snøhetta.

 

 

 

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments