Noen turmål blir stående som de største, og det er det jeg tenker på med de syv hellige fjell – for meg. Det skal være luggum lang nok fjelltur, det må være en tur jeg greier godt og vel, det skal være en tur jeg kan hygge meg med, passe reise for å komme seg til turens start, det må være en spektakulær utsikt og en må se en eller flere av de andre sju fjelltoppene.
 
Lista pr 2022 etter 20 års fundering er:
 
Lauvnesheia
Terningsheia
Vestre Varde
Ruten
Resfjellet
Ilfjellet
Gråfjellet
 
Starter uti Agdenes med Lauvnesheia, og går de syv hellige fjell ettersom snøen smelter og har alltid Gråfjellet på Heldalen til slutt. Ved den toppvarden planlegges sommeren og særlig turene til store fjella i Trollheimen:
 
Svarthetta
Blåhøa
Trollhetta gikk bra på ski fra Jølhaugen, altså Kleva, nå er det nok med sommertur til Tovdalsberga.
Snota hadde jeg som årlig turmål fra 2002, den ble etterhvert for svær for meg, nå er det nok med sommertur til Ura.
 
 
1. Lauvnesheia
 

Tidligvårens fineste tur! Starter fra Musdalen ytterst i Agdenes og går traktorveien innover. Der veien krysser bekken, tar jeg på skrå opp (til høyre) rett til topps.

2. Terningsheia

Terningsvatnet

Nydelig vårtur! Starter ved Terningsvatnet og går turstien inn til hytta ved Almlia. Derfra rett opp i heia, så kryss opp til venstre og følg fjellheia til topps.

3. Vestre Varde /Sørvarden

Hestgrovheia – Nordheian

Et helt fenomenalt fjellheiområde nord for Lensvika, enkelt å komme oppå, starter fra Landrøen og går turstien bratt opp Møssinglia. Oppå “Østvarden” er det ikke langt til Sørvarden, real, lang fjelltur til Vestre Varde.

4. Ruten

Ruten

Jeg prøver alltid å få en topptur til Ruten før jeg går lang og bratt tur i Trollheimen, for å si det slik så er Ruten mindre enn det halve av toppturen til Svarthetta, men tildels brattere, etter en topptur til Ruten kjenner du om kroppen tåler bratt terreng oppi Blåhøa osv. Uten tvil er start fra Kårøyan fjellgård den fineste traseen, ganske tørt og fint til topps.Fra Borstad er det kortere biltur, men halve turen er oftest søkkvåt myr, går du Rutsvaet blir det mindre myr å vasse i.

5. Resfjellet

Kvile ved Ogjerdheilu

Det helligste av de hellige fjell for meg, det var her oppi jeg begynte etter alle årene som vannfør. Det er Resfjellet som har gitt de største kontraster, alt fra at lynet slo ned et par meter unna meg i Eltjønna, via fantastiske påsketurer til storslått reinrosesblomstring med dvergsyre i snøleiene ved toppen. Før i tida startet jeg alltid fra Vålåskaret, i den senere tida alltid fra Storslåtta, da blir det rast ved Ogjerhøylua også!

6. Ilfjellet

Ilfjellet

Fra toppen av Ilfjellet ser man hele verden! Mer enn lang nok fjelltur som byr på alt, og slår været seg vrangt tuller du deg bort lett, men på de fineste sommerdagene er det ingenting som slår å ligge langflat oppi Fagerlibygda i reinroseheia. Likaste turen er fra Nyhussætra på Ilbogen, fra seterbeitet til snaufjellet. Fra Verjvatnet er det greit nok opp til Fagerlibygda, videre til topps må du og gpsn finne veien selv. Har gått endel fra Hurundsjøen, var ugreit videre fra Iltjønnen, men nylig er det blitt merka tursti til topps.

7. Gråfjellet

Gråfjellet i Trollheimen

Det helligste av de syv fjell, ja, her har jeg gått omkring i hele mitt liv. Den dagen jeg står ved Roggogjerdssætra, da vet jeg fjellsommeren er her! Rusler innover TT-stien mot Jøldalshytta og tar av til Telvatnet, på nord-sida av vatnet og så rett over til Storbekkøyan. Den rasten der, åpner fjellsommeren for meg, nå er det lange, fine fottura i fjellet igjen!

 

…………

Skrevet 28. desember 2022