Vi fikk mange gode turer uti Snillfjord, Steinar og meg. Etterhvert som vi ble godt kjent i kommunen og hadde tatt kjentmannspostene et par år på rad, var det knubbene som ble det store målet. Kom oss oppå de fleste. Her skal jeg gi en oversikt over knubbene, mange luggume turer uti kystkommunen Snillfjord.

1. Litjknubben 425 moh

Litjknubben i solnegang. 19. januar 2003

Første gang 19. januar 2003. Hadde ingen peiling på beste ruta dengang. Gikk styggbratt rett opp, før gården, langs bekkefaret fra Litjknubben. Det ble nokså trasig ulendt, men kom da oppå heia.

Knubbriket. Åstfjorden utover sett fra Litjknubben, 19. januar 2003. Åstfjordbrua er ikke bygd.

2. Storknubben 402 moh

Storknubben med utsikt ut Terningsvatnet. 8. desember 2008

Gikk rette veien idag, opp forbi Åstan, opp seterveien. Men – skogen var flathugget, det ble nesten umulig å komme seg opptil tjønna. Fra tjønna rett mot Litjknubben, dreide av i salen og krafsa oss oppå Storknubben. Jeg hadde aldri turd å gå opp Storknubben, styggbratt ur/krattskog, men idag var det med turvant kompis som fikk meg til topps.

3. Gråknubben 340 moh

Se bildet under. Vi hadde planer om Gråknubben, startet fra fjæra i Åstfjorden. Vi dreide vestover og gikk opp til Kvernvatnet og oppi fjellet i retning Engvikfjellet. Fant ut at beste starsted for Gråknubben var parkeringa i Slørdal, samme utgangspunkt som Sæterknubben.

4. Sæterknubben 267 moh

Gråknubben og Sæterknubben sett fra Gammelsætra 6. mai 2005

Det var nære på det ble kvedstur til Sæterknubben. Vi var nesten tilbake til parkeringa i Slørdal etter en fantastisk langtur til Svarthammaren. Jeg var pust ferdig mens Steinar hadde mye å gå på enda. Det ville bare bli et par km ekstra til toppen av Sæterknubben, da ville dagens tur blitt på drøyt 2 mil. Har angret på det i alle tider etterpå, fikk en godtur servert på tampen av dagen, så avslo jeg. Det ble siste gang jeg gjorde det, jeg var ung og sprek, bare 49 og hele verden atti fjella foran meg!

5. Storevassknubben 283 moh

Storevassknubben og Slørdalsvatnet. 2. juni 2005

Tunnelen på Lakseveien går under knubben. Vi hadde aldri noen sterke planer om å bestige denne knubben, like før tunnelen på sør-sida, går det en sti oppover til noen hytter, det hadde gått an.

6. Vennaknubben 404 moh

Vennaknubben og utsikten ned til Selnes. 28. mars 2016

Den mest helsebringende knubben sa Steinar om Vennaknubben. Grei tur fra Selnes i Ytre Snillfjord, gå traktorveien opp til rasteplassen Tiurleiken, så hjortstier til topps.

Vi var uti Skorilla flere ganger da vi var små. En eventyrlig verden nede ved ei hytte like i sjøkanten. Det var på flere måter naturlig og spennende å gjennoppdage Snillfjord etter alle de årene jeg var sjuk. Det var en tur til Vennaknubben som ble det fineste målet, vi trivdes oppi her.

7. Jensknubben 388 moh

Jensknubben i Ytre Snillfjord. 28. januar 2005.

Lengst vest i kommunen, i dagens Heim kommune, kneiser to store knubber rett opp fra fjorden i Venna. Jensknubben er lengst ut og gir en fantastisk utsikt utover Hemnfjorden. Vi gikk opp seterveien fra Forra, bratt og kronglete øverst før terrenget flatet ut og vi kom til setra.

8. Dyrbeinliknubben 676 moh

Utsikt fra Hogsgåsa mot Holla og Kyrksæterøra. Rett fram er Dyrbeinliknubben, i horisonten Fonna. 13. mai 2009

Nabofjellet i nord til Hogsgåsa. Vi gikk fra Berdal via Berdalssetrene til Blåbærvatnet og så rett opp til Hogsgåsa, Snillfjords høyeste fjell. Turen til Dyrbeinliknubben ville blitt en liknende tur, opp til Blåbærvatnet, der ta rett vest og opp på knubben. Det ble ikke så vi gjorde det, valgte Hogsgåsa hver gang, lang nok tur.

Prøvde en gang fra Holla, kjørte bomveien inn til Asplisætra. Så ut til å bli en fantastisk tur, men begynte det å snø kraftig. Kom meg oppå Dyrbeinlivatnet før været tvang meg nedi lavlandet igjen.

9. Aunknubben 389 moh

Aunknubben sett fra Storfjellet (Storknubben). 22. mai 2003

Vi fikk aldri gjort noen tur sammen til Aunknubben. Det ble en tur til Storknubben fra Sætergarden, det ble nok tur med å gå ned i Storknubbhålet på nordsida.

Utsikt mot Remmafjellet og Krokstadøra, Aunknubben til høyre. 10. mai 2003

I februar 2003 gikk jeg fra Myrset bratt opp, over Aunknubben og ned til Aunsætra. Svært lang tur men skaren bar godt, greitt å gå over fjellet.

Utsikt fra Aunknubben vestover, Fonna i Aure midt i bildet. 7. februar 2003

Det var stier opp fra Krokstadøra, vi prøvde ikke disse. Idag er det godt merket tursti helt opp til Aunknubben, den er inntegnet på offisielle kart.

10. Sæterliknubben 514 moh

Høsten 2017 gikk jeg med Reidar opp fra Aunet, opp den styggbratte sæterveien innover mot Aunsætra. Jeg var dårlig i magen, så jeg klarte ikke å gå helt inn til sætra. Men jeg tenkte mye på turen den 10. mai 2003. Da gikk jeg nøyaktig samme tur fra Aunet, opp sæterveien og inn til Aunsætra, videre vestover bortil Nonskardheia. Det blir nesten 4 ganger så langt, så rekkevidden min har nok gått ned.

Sæterliknubben er nabofjellet til Nonskardheia. Ville blitt i lengst laget den mai-dagen. Prøvde opp fra Sandvika en gang, men rota meg opp i et ulendt gaupterreng oppunder Sandvikfjellet og måtte gi opp Sæterliknubben. Har heller ikke fått noe bilde av den, det blir like utom venstre bildekant på bildet over.

11. Storknubben 562 moh

Veiviser til Storknubben (Storfjellet) som står ved siden av Aunknubben. 13. november 2002

Dette er antagelig et lokalt navn på Storfjellet rett sør for Aunknubben. Offisielt er det best å bruke navnet Storfjellet, da Storknubben står rett opp for Åstan, lengst inni Åstfjorden. Se mer under Snilldalsknubben.

12. Snilldalsknubben

På vei ned fra Storfjellet til Storknubbhålet. Fjellet rett fram er Snilldalsknubben (Middagsknubben). 22. mai 2003

Jeg får vondt i hjertet når jeg tenker på Snilldalsknubben. Den store, høyreiste knubben kneisende over Snilldalen. Ei fantastisk kysthei hele veien over til Skorilla via Aunestra midt i. Vi fikk flere fine turer oppi her. Startet fra Sætergarden denne dagen, senere startet jeg alene fra nedi Snilldalen og opp via Nyengfjellet og så oppå Storfjellet.

Hele området fra Snilldalsknubben helt over til Vuttudalen er totalt rasert av kraftutbygging med asfalterte veier og store installasjoner.

Utsikt over Snilldal med Storfjellet og Snilldalsknubben ruvende bak. 28. november 2005

13. Ausetknubben 539 moh

Steinar på toppen av Ausetknubben. 28. november 2005

Ausetknubben er helt sør-øst i Snillfjord, rett vest for Grytdalen. Jeg gikk turen alene fra Sætergarden og opp Djupedalen, enkel og greie trase. Ei høyløe oppi Djupedalen med røde orkideer. Litt senere var Steinar med, gikk med truger fra Snilldal via Dugurdsknubben. Fin tur med flott utsikt til Storfjellet og Kokkstein.

Ausetknubben og Kokkstein sett fra Storfjelltjønna. 23. mai 2003

Har tenkt på langtur fra Sognlia. Det står engmarihand i grasmyrene opp fra Hjortdalshytta. Gå over Kokkstein og ned til høyløa, se hva slags orkideer som finnes der.

 

Steinar fotograferer fjellpryd ved Aunknubben.

 

Til minne om Steinar Moen, turvennen gjennom 40 år.