La oss fantasere litt. Tenke oss en langtur noen år fram i tid, hvor jeg er blitt frisk og godt trent. Det ville kaskje bli omtrent slik:

Startet halv ni i dag, mercen var fulladet, men vi skulle ikke lenger enn oppi Resdalen. Alt var glede idag, høysommer, skyet og fjorten grader. Vi  slapp nok insektplagen. Lastet inn Sara baki mercen, hu trivdes i det store buret med den gode madrassen. Som vanlig en kjapp is-pause ved Å-bua, voffen snuste seg rundt bjørkene der.

Turminne fra 5. juli 2037

Parkerte ved Resheim og ruslet bortover turstien. Høystaudeng her, med marigras og orkideer.

Kvitsoleie

Fortsatte ned og over brua i enden av Resvatnet. Gikk stien i kanten av myra i retning av Raudfjellet.

Raudfjelløyan

Borte ved setrene i Raudfjelløyan hadde vi en kaffepause.


Opp til Sausetra ble transportetappe, det var enkelt å sprette over Raufjellbekken. Kunne ikke la være å se meg selv i søkeren, blitt eldre, med mye mer fin patina og værbitt, furet og farget av solens gyldne stråler.

Selvportrett

Vi hadde en fotopause ved sætra før vi tuslet ned til Raudfjelltjønna.

Rasteplassen ved Raudfjelltjønna

Snart putret kaffevatnet i Jetboilern. Fisket fram et lass brødskiver, salami og brunost, det vanlige. Sara koste seg med en haug pellets. Snart ble det dupp, og som hør og bør gul hodepute. Sara har sine vaner, jeg har mine, vi kjenner hverandre og når jeg roer ned etter mat, kommer a og slår ring ved ørene mine.

Midthatten og Svarthatten

Hattan var fremdeles i skodde. Ser ut som det skal gli av, uansett været er bra så vi går strakt oppå Svarthatten og går sørover mot Tovdalsberga.

Jeg visket Sara mykt i ørene, en hund våknet og kløven gled på uten kny. Over myra borttil Svarthatten et strevsomt vierkjerr, men det har vi baska med før. Om ikke lenge var vi over det værste og turet rett på Hatten.

Trollhetta og Rindhatten sett fra Svarthatten

Så var vi på Svarthatten, været var blitt strålende, vi hadde gått ei lita mil fra Resheim. Å så fantastisk! Hele Trollhetta breiet seg ut i sørvest, rett fram den digre Rindhatten. Det ble tur fra Resheim til Rindhatten for et par år siden, en fantastisk tur og da gikk vi over Hattan, ned i Bjønnaråa og opp via Dukfonna.

Som jeg sa på høstturen min i 2007, er utsikten magnifik:

Svarthatten er en fin utsiktstopp inni Trollheimen med Trollhetta og Rindhatten nært ved med Bjønnaråa og Storrindvatnet i mellom. Nabofjellet i nord er Raudfjellet. Nordover er det nydelig frisyn mot Litjrindvatnet og Bolmetrollhøtta, utover hele Stormyrtelet med Rinna og Helgetunsetrene innunder Hatten, Gaddfjellet, Hølstoen, Romundstadbygda, Tifjellet, Rindal og Ruten bakerst. Videre østover forbi Raudfjellet sees Astrupsjakta på Løkken, Orkdalsfjorden, Resfjellet og Ilfjellet. Rett sør er Hattan, Midthatten først, videre Børter Hatten og Tovdalsberget bakerst.

Tovdalsberga sett fra Midthatten

Vi var glade for at vi var oppå toppnivået nå, det var lettgått fjellhei sørover, over Midthatten bort til Skaret. Etter en kaffesup oppå Svarthatten, og været var like fint, fortsatte vi som planlagt. Det lokket med reinrose-hei borti Tovdalsberga!

Utsikt mot Rindhatten fra Skaret

Da vi kom til TT-stien borti Skaret kom det sigende noe vær fra vest. En enkel retur hadde vært stien ned til Sausetra og Resheim. Vi så at det ble bare små skydotter på Snota og Rindhatten og fortsatte opp mot Lasset.

Lasset

Det er en liten fjelltopp på ca 950moh som er klemt helt inntil Tovdalsberga, der oppi var det ei lita reinrosehei!

Oppunder Tovdalsberga

Gikk oppi skaret mellom og så over et blokkmarksfelt til toppen av Tovdalsberga.

Kom til toppen av Tovdalsberget 1063 moh i tre-tida, hadde vel brukt en time effektivt fra Svarthatten. Brettet ut sekken, fant fram lefsene for anledningen, varmet kaffen og strødde de deiligste pellets mellom labbene til Sara. Nå skulle vi hygge oss med fjellutsikt ei stund!

Utsikten til Trollhetta, Snota og Rindhatten, med hele Trolheimen bakom var fantastisk fenomenal herfra! Stortoppene bak Snota og Innerdalen var delvis dekt av skyer. Mot sørøst, øst og nordover Trøndelag var det bedre sikt, Gråfjellet, Ramsfjella, Sandfjellet, Ilfjellet, Forollhogna, Fongen, Vassfjellet, Resfjellet, Resfjellet, Jøngfjellet, Raudfjellet, Ruten, Stabblandet og Hattan rett fram.

Utsikt fra Tovdalsberga mot Trollhetta, Snota og Rindhatten

Etterhvert gikk vi rett ned mot Grønnlitjønna, og rastet ved den lille hytta på øsstenden av vatnet.

Hytta ved Grønnlitjønna

Vi var på dagens mål, her ble det middag. Klokka nærmet seg fem, vi hadde gått sånn ca 17 km, passet bra med lengre pause med Real lapskaus og stor gryte ris nå. Ble snart en lengre dupp, fått tenkt over heimturen. Vi ville gå nordover mellom tjønnene på sandstein/olivinfeltet og se hva vi fant av botanikk. Nordom Langtjønna ville vi komme inn på TT-stien mellom Jøldalshytta og Resheim, da var det bare å bestemme seg for kjapp heimtur eller en tur ned til Raudfjelltjønna for sjeldnere botanikk, åkerbær!

Olivinfeltet mellom Grønnlitjønna og Langtjønna

Snedig greier dette olivinfeltet! Det var to planter som likte seg her, de var det rikelig av oppove, fjelltjæreblom og grønnburkne.

Fjelltjæreblom

Den som lyste rødt i rødt oppover var fjelltjæreblom, så fin i dag! Den er ikke uvanlig i Trollheimen, men liker seg helst på plasser i fjellet med tungmetaller i bakken, her står den rett på harde olivinberget.

Grønnburkne

Mer sånn under hellene sto grønnburkne, frisk og grønn! Den liker seg best der det er kalkrik mark, er ofte å finne i reinroseheia. Her på olivinberg trives den også godt.

Dagens høydepunkt vel overstått, får vel se i retning Resdalen igjen da. Ruslet opp langs Langtjønna, og fortsatte TT-stien nordover. Dagen var ennå ung, det var flere fine opplevelser ennå!

Tok av fra TT-stien og gikk ned langs bekken i retning Krokasætra.

Ned mot Raudfjelltjønna

På bildet ser vi Krokasætra rett foran Resfjellet. Åkerbær vokser i små enger rett oppom sætra. Jeg kjente plassen så vi gikk rett bort til plantene og fant fram kamera og kaffen.

Åkerbær ved Raudfjelltjønna

Her rastet vi ut dagen. Vel vitende om at resten av turen var på sterk TT-sti helt til Resheim, det er 7km å gå helt ned –  neppe mer enn 2 timers koselig gåtid, klokka var litt etter sju da vi kom til plantene.

Åkerbær er en østlig plante i Sør-Norge. Denne plassen er det eneste voksestedet i Sør-Trøndelag, det er egentlig litt for langt vest for hovedutbredelsen, så det er spekulert på om den er blitt med et høylass engang i tiden. Det er mange planter i en ganske tett omkrets, den har vel ikke spredd seg så mye her. Jeg har aldri funnet ut om det blir modne frukter på den.

Krokasætra

Etterhvert brøt vi leir, ruslet innom sætra for å knipse ett bilde, før vi langet ut nordover TT-stien.

Sausætra, uthuset

En pause ved Sausætra hører alltid med. Vi hadde god tid, nå var det unnabakke resten av turen.

Steinar og Arild ved Sausætra august 2005. Foto: S. Moen

Sausætra er en av de kjæreste plassene i Trollheimen for meg. Dette gamle bildet fra en tur til åkerbæra, er et minne for livet!

Vi biet ikke på vei ned, gikk kjapt ned stien til driftsveien, så den et stykke før vi freste over Raudfjellbekken og ned til Raudfjelløyan igjen. Det var noe som fristet!

Engmarihand, juli 2010. Raudfjelløyan, Resdal

Har et fint orkidè-bilde fra juli 2010 i arkivet. Den burde blomstre nå. Myrene her i enden av Resvatnet er slike fine slåttemyrer som den trives i. Men heller ikke nå på nedtur klarte vi å finne en, var ivrig på å bestemme den, tror heller det er lappmarihand

Lappmarihand, Fossdalen, Rindal. 14. juli 2017

Engmarihand er lysere og mindre flekket, men den kjenner jeg litt for lite. Det er en art som trives i engene nærmere kysten. Lappmarihand ser jeg ofte på denne tida, mye mer flekker, tildels røde blad øverst, helt klart mørkrosa blomster. Ville trodd det er akkurat lappmarihand som står her ved Resvatnet, det er mye av den i tilsvarende slåtteenger i Fossdalen, Rindal.

Kveld ved Resvatnet

Nå hadde vi fått alle dagens gaver, takknemlige ruslet vi opp til Resheim. Det duftet så deilig av marigraset som vokser her, den beste lykkefølelsen i kveld!

Vi somlet oss inn i mercen, gpsn var helt enig i at det var langtur idag, voffen gomlet 4 saftige godis for hu med det største sukk laget reir i den store, myke madrassen. Jo, jeg kjente det i lårene nå, siste stykket over myrene var ganske så dryge.

Etter en bedre soft-is med krokanstrø fra Å-bua, fikk mercen strekke på beina nedover dalen. Var inni garasjen på Rømme rett etter 11, subbet oss en runde ned mot Moan, før vi tok heisen oppi leiligheten, noe trappe-luksus orket vi ikke nå.

Klokka var halv tolv da vi endelig seg ned i godstolen og beste hundekurva i verden, gpsn insisterte på 31 km idag. Hmm, ble det så langt, jo det var en ganske dryg heimtur fra Krokasætra selv med rast ved Sausætra, kveldsturen utover myrene i Raudfjelløyan kjentes godt i fotan.

 

Kartoversikt. Gikk fra Resheim opp til Sausætra. Opp til Svarthatten og videre rett sør til Tovdalsberga og Solliin. Østover ned til hytta ved Grønlitjønna. Gikk stort sett TT-stien tilbake til Resheim


Ei lita historie fra engang i framtida. Alle bildene er fra terrenget historia handler om. Avstandene er etter beste skjønn riktige, tidsforbruket kanskje litt knapt. Kartet med turtraseen jeg gikk er rett. God tur – ta gjerne denne turen hvis du trent!

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments