La oss fantasere litt igjen, i ei tid hvor jeg har fått ny nyre og er blitt trent. Det ville bli omtrent sånn, kanskje:

Mercen fløt stille ut av garasjen på Rømme, Sara hadde kroet seg nedi madrassen, vi var på vei til Gammelsætra Grut! Ikke langt å kjøre idag, men turen vår var lang nok, klokka var bare halv ni da vi kom oppi Stokkan, lang og skromlete bomvei innover. Vi planla start ved Grutasætra og gå over fjellet til Nyhussætra på Ilbogen, det blir straka vegen med en liten sving vest for å skrive oss inn i boka på Ilfjellet 1218 moh.

Turminne fra 29. juni 2037

Gammelsætra Grut

Var ved Gammelsætra straks etter ni. Idag måtte vi holde styr på tid og  avstand. Været var utsøkt fantastisk, lett gråvær og 12 grader, yr meldte sol og varme senere på dagen. Det gikk jo an å snu oppå toppen av Ilfjellet, men slekt og venner var på Ilbogen, med båttåsup da vi kom fram, og skyss tilbake til Meldal. Hadde tenkt Jolia som startsted, det ville blitt enklere for folket vårt, men den dryge granskogen oppover og de dryge myrene innover til Krokåtvatna avgjorde saken til Grutasætras fordel.

Greit å gå oppover turstien og snart var vi oppe ved stikrysset og den lille myra like nord for Raudhatten. Her gjorde jeg et stort funn for noen år siden.

Dvergtettegras, Pinguicula villosa. Lita myr ved sti like nord for Raudhatten. 24. juni 2006

Tuslet litt omkring for å se etter den, men fåfengt. Dvergtettegras kan være intenst vanskelig å finne – “står som ei lita nål i myra”.

Gikk videre oppover den rødmerka stien sørover, oppå Raudhatten hvor det ble en kaffepause, hadde med lefse idag, og voffen fikk deilige pellets.

Utsikt til Raudhatten fra Fjellvollen

Det var ikke mye å spekulere på nå, været var godt, så vi fortsatte stien via Fjellvollen opp til Fjellvollhøgda. Med en lengre rast for å sette kursen vår til fjells, nå var vi i snaufjellet, lettere å gå.

Reinrose

Og snart var vi oppi ei fantastisk reinrose-hei!

I reinrose-heia oppover mot Pikhåmmåren

Holdt kurs mot Pikhåmmåren mens vi koste oss i reinrose-heia!

Fjellkvitkurle

Fjellkvitkurle synes nå jeg er en av de fineste, den trives bare i reinrose-hei i snaufjellet. Liten og nett, små kvit-gule blomster, litt for tidlig for den ennå.

Ved Pikhåmmårtjønna

Etterhvert kom vi oppi de bratte berga under toppen, endel snø igjen her.

Lett å gå oppover berga, lite å se av fine blomster, så vi gikk på oppover. Vi var ivrige etter å komme på sørsida, der var det store, fine reinroseheier!

Lar de største minnene ta plassen, disse stundene får illustrere toppen –

Ilfjellet 1218 moh. Borga kviler ut på toppen. Mai 2009

På dette bildet ser vi Krokåtvatna rett ned. Idag kom vi opp i dalen helt i høyre bildekant.

Ursikten til Trollheimen. Fra venstre Storhornet med Granasjøen foran, Blåhøa, Svarthetta, Neådalssnota, Trollhetta og Snota. Mai 2009

Utsikten mot Trollheimen er fantastisk! Har ikke fått noe bedre bilde med hele bredda av fjella enn dette fra våren 2009.

Da var vi på toppen av Ilfjellet 1218 moh. Vi var slitne etter alle motbakkene og fant snart rasteplassen vår ved toppen, rituellt tømtes sekken, godis til Sara og stor termos med kaffe, jarslberg og salami på kakskivene til meg. Snart kom voffen og krøllet seg som en gul pute ved ørene min. Ja nå er det dupp Sara, resten av turen er 7 km nedoverbakke i lettgått fjellhei.

Utsikten ble behørig studert i den største glede, det er jo greia med slike toppturer. Jeg hadde en tilsvarende frisikt på turen min i 2008, gjenter gjerne utsikten:

Mot nord Hølonda og Trøndelag, Kopperen, Hestgrovheia, Vassfjellet og Trondheim med Tyholttårnet og Fosenalpene bakom. I øst Fongen og Sylan, mer sørøst sees piggen av Forollhogna, Håmålsfjellet i Tolga, de 3 kuplene av Rendalssølen. Mot sørvest Ramsfjella, Trollhøtta, Grythatten og Blåøret. Granasjøen blinker i sør med Stohornet bak og Snøhetta lengst bak. Videre vestover et fantastisk Trollheims panorama med Hemre Gjevilvasskamb, Blåhøa, Svarthetta, Såtbakkollen, Neådalssnota, Trolla, Skarfjellet, Kongskrona, Trollhetta, Rindhatten og Snota. I vest Saksa, Hjelmen og Stabblandet. Resfjellet er nabofjellet over Orkdalen i vest. Rett ned i ser vi Å i Meldal, med Krokutvatna oppom, Ruten og Omsfjellet lengre bak.

Etterhvert samlet vi oss, samlet og pakket pent sekken, ruslet sørøst og ned den merka turstien. Den ble merket fra Hurundsjøen for en del år siden, vi tok av på 1100 moh og fortsatte videre ned i retning Brennfjellet.

Sørsida av Ilfjellet, ca 1000 moh, rett opp for Brennfjellet

En del snøfonner gjorde det greit å cruise nedover, så kom vi ned i reinroseheia!

Den første vi møtte var rødsildre, fremdeles i blomst. Etterhvert ble det mye gullmyrklegg i blomst.

Rødsildre
Gullmyrklegg

Og nå var det reinrose i vakker blomst rundt omkring oss!

Reinrose

Det gikk radigt nedover fjellet, vi var snart nede ved Ljøsbekken.

Ljøsbekken

Dermed var vi kommet nedpå myrene oppom Ilbogen. Nå gjensto bare en kort vandring ned stien langs Ljøsbekken. Hadde det lille, fine Brennfjellet rett fram, et populært turmål.

Ved Brennfjellet med utsikt oppover Ilfjellet.

Etter en halvtime var vi nedpå Nyhussætra. Varmt velkomne av folket, sodden sto klar, hembåkkå løvtynt flatbrød og ingefærøl! Det vart stor servering på Krovollsætra, her har jeg trødd barndoms-skoa og far fridde til mor her. Alle livets minner er her, så jeg pakket unna alt av teknikk og foto, kveldens minner ville jeg bære videre i hjertet.

Skal si vi koste oss alle sammen i sommerkvelden. Den gamle mann, undertegnede altså, fikk skryte av den drygt 2 mil lange turen over Ilfjellet fra Grutasætra i Meldal. Det var jo tørt og fint på turen vår, vi kom til serveringa i sju-tida som avtalt. Det ble altså ti-timers tur idag, kjøle luggum tur syntes både Sara og meg.

Nyhussætra. Ser Ilbogen (kroken i Ila) rett over taket på sætra. Krovollsætra blir like bak pipa, borte ved Ilbogen

 

Vi ble lenge på Ilbogen i godt selskap og god prat om før i tida og det som har skjedd med Arild i de siste år. Folk er underlige sånn, vil gjerne vite om du har det bra. Det ble servert kaffe og Kvæfjord-kake sånn etterhvert, en tradisjon innført av folket på Meldalssida

Så klokka vart no halv tolv før mercen suste inn i garasjen på Rømme. En fantastisk dag som hadde alt, ga alt, folket mitt var så gode og snille. Borti korga var Sara i dyp søvn, tok med seg en pinne, sovnet fra den, ble nattmat det da. I ullpleddet satt jeg og duppet, 23,5 km gått viste gpsn, det går nå an.

Kartoversikt med dagens gps-spor plottet inn i rødt. Gikk fra Gammelsætra Grut i nord, over toppen av Ilfjellet og ned i Ilbogen ved Nyhussætra, ca 2 mils tur på gpsn.


Ei lita historie fra engang i framtida. Alle bildene er fra terrenget historia handler om. Avstandene er etter beste skjønn riktige, det er 7 km til toppen fra Nyhusseætra, ca 12 km fra Gammelsætra Grut, tidsforbruket kanskje litt knapt. Kartet med turtraseen jeg gikk er rett. Har gått endel turer fra Gammelsætra til Raudhatten over til Fjellvollen. I 2006 gikk vi fra Gammelsætra via Fjellvollhøgda til vatna oppom Pikhåmmåren. Fantasien her er turen fra Pikhåmmåren til toppen, men det som er påmerket på kartet ser bra ut fra toppen. Turen til Ilfjellet fra Ilbogen kjenner jeg godt, god minner fra yngre dager! God tur – ta gjerne denne turen hvis du trent!

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments