La oss fantasere litt. Tenke oss en langtur noen år fram i tid, hvor jeg er blitt frisk og godt trent. Det ville kaskje bli omtrent slik: Kom oss ivei tidlig idag, Mercen fløt lydløst utav garasjen, 65 mil rekkevidde på displayet, vi hadde bare 15 mil kjøring idag. Til det store paradiset på Heldalen. Sara var blitt 5 år og skulle bære kløv idag, fire kilo, maten sin og en liten hundfjellduk. Har hatt så mye mange ganger i sommer, men idag ble det over to mil å gå, mye dryg steinur, det var mat, den ble jo oppspist etterhvert.

Turminne fra 11. august 2037

Parkerte Mercen ved Roggogjerdsætra, hadde brukt bare en liten time oppover, klokka var såvidt passert ni da jeg sto og fiklet med kløven til voffen. Veide nøyaktig så det ikke ble skjev last. Nullstilte gpsn og la den øverst i sekken. Måtte ha styr på turlengda og tidsforbruk idag, når vi kom oppå Skrikhøa ville vi bestemme oss for Svarthetta. Bildet øverst er et minnebilde fra 2004, gid så lenge siden! Da holdt de på å vøle Svartdalssetra. Her er bilde fra dagens start.

Roggogjerdsætra

Så langet vi ut nordover turiststien i retning Jøldalen. Etter et kvarter var vi oppe ved skaret, tok av stien og gikk i krattet rett på Telvatnet. Litt arbeidssomt for en stuttbeint shiba, men vi gikk mest mulig i høgda oppom bekken.

Telvatnet

Det var høy tid for kaffepause ved Telvatnet, men vi strekte på litt til, gikk etter klokka nå først på dagen, så vi skrådde rett vest og la oss langflate på den herlige fjellenga lengst nord i Storbekkøyan.

Rasteplassen vår i Storbekkøyan

Da ble det pause. Streamet ut noen vid på Youtube til de hjemme, Sara var helt oppslukt av det herlige vatnet i bekken etter en del saftige pellets. Jeg satt nå der med svartkaffen og ei kakskiv med pølse på. Livet var vidunderlig nå!

Oppover til Gråfjelltoppen var det greit i nylig avsmelta snøleie, voffen slapp å slite i lyng og kratt. Kom til toppen litt etter ellve, sålangt 6,5 km. Måtte hygge oss ei stund med den storslåtte utsikten inn i Trollheimen. Svarthetta, Rognnebba, Snota, Trollhetta og Rindhatten. Kjære fjell vi hadde vært på mange manger, vel Rognnebba har blitt bare en gang. Da telta vi ved Øyasetra og gikk opp bak Botnnebba,  Det var i 2032, en juli-dag alt stemte, med litt kaldere vær så myggen holdt seg i ro da vi gikk innover Romådalen.

Ved toppen av Gråfjellet. September 2009.

Et minnebilde fra riktig gamle dager. Jeg hadde mange turer oppi Gråfjellet med Borga da jeg var mye yngre. Disse minnene ligger i hjertet mitt som de største.

Gråfjellet februar 2006. Foto: S. Moen

Dette bildet fikk jeg av en studiekamerat. Vi var på skitur til Gråfjellet, februar 2006, da gikk vi fra Røde Kors hytta ved Nerskogsveien

Nå var Skrikdalen neste. Hvordan går vi best ned til Vaulan evt til Revtjønna. Det mest effektive ville blitt kjappe steg ned til Vaultjønna nord for Gråfjellet, gå hardt borpå TT-stien og følge den oppå Skrikhøa. Eller bent ned langs Gråbekken til Skriktjønnen og finne stien der oppå Skrikhøa. Noe sa meg at det ville bli hipp som happ.

Ved Skriktjønnen

Sara hadde ingen mening om det valget, men lett, liten hund med kløv ville kanskje flyte kjappere nedover fjellbjørkeskogen langs Gråbekken. Så da ble det Skriktjønna, og vi brukte tre kvarter til vi kom til vadet. Kom over uten å bli våt, gikk hardt videre og var oppå Skrikhøa litt før ett. Slitne, så det ble lang lunsj her med den sedvanlige dupp etterpå, fortjente det nå.

Rasteplassen på Skrikhøa. Dagens store mål i sikte!

Det var allerede noen som hadde tastet inn god tur og lykke til på vid vi la inn før idag. La ut noen korte med utsynet fra Gråfjellet. Dermed var nok rasten på Skrikhøa til endes, Sara var egentlig fornøyd og ville være hodepute lenge ennå. Vi får se, får ta det litt med ro til Litjsvarthetta da, jeg tok ut litt av kløven og la inni min sekk.

Oppå Litjsvarthetta. Vi gikk sørover og bratt opp sørryggen på Svarthetta

Oppå Litjsvarthetta dro vi fram vanndunken til voffen og kaffen til meg. Vel, det var nok bekkevatn for Sara idag, men vi hadde allerede gått over ei mil i tildels bratte fjell, hu fikk en god neve pellets for å styrke seg på. På veien hit hadde vi bestemt oss, sørryggen på Svarthetta!

I gamle dager var det den bratte nordryggen som gjaldt, da ble det mye dytting og draing av hund, Borga fikk aldri oppleve det. Sørryggen er mye brukt vinters tid, vi gikk opp der et par år siden, da gikk vi fra Gjevillvasshytta, gikk inn Minilldalsglupen, vart langt nok for Sara og meg det.

Blåhøa

Da kneppet vi igjen sekk og kløv og trasket ivei, holdt oss på snøen helt oppunder steinura. En kort rast for å hente inn hele humøret, voffen var bare glad, så da bars det opp bratte sørryggen på Svarthetta!

Topplatået på Svarthetta er ei enorm, flat steinur. Vi holdt oss utpå kanten mot Nerskogen, der er det en del lange heller og ikke så mye steinrøys.

Toppen av Svarthetta med Trollhetta

Kom til toppen av Svarthetta 1548 moh halv tre.

Utsikten har jeg dratt så mange ganger, jeg kjenner fjella rundt meg nå og har vært på de fleste – i øst Forollhogna, Sylmassivet og Fongen med Ilfjellet, mot nord Vassfjellet og Orkdalsfjorden med Resfjellet foran, rett fram i nord Jølvatnet. I sør et mektig Dovre panorama med Storskrymten, Snøhetta og Larstind og videre Oppdalsbygda mot sørøst med Sissihø, Blåøret og Brattskarven. Et fenomenalt og nært Trollheimspanorama, med Trollhettas 3 topper like inntil i nord, videre Snota, Neådalssnota, Storbekkhøa, Gjevillvasskamman og Blåhøa.

Bursdagsfeiring på Svarthetta høsten 2006 Foto: S. Moen

Hadde samlet en gjeng og feiret 50-årsdagen min på toppen av Svarthetta. En helt spesiell anledning, bikkjene til Anne var med og det ble servert kaffe og kaker. Det ble ikke noe av feiringa i fjor høst, Steinar er gått bort og Anne er på en annen kant av landet.

Vi hadde gått 16 km fra Heldalen, noe sa meg at det ville bli langt heimatt. Det ville ihvertfall bli en lang nok rast nå, estimerte kl 22 ved Håggåsetra ikveld, det burde gå greit. Hadde med primus og greier, det ble varm mat på oss nå og senere ikveld på Pikfjellet.

Etter posen med Real lapskaus som vi delte over en svær kjele hurtigris, ble det gul hodepute. Sara har det som fast rituale, dupper jeg til og strekker meg ut, krøller hun seg rundt hodet mitt, sovner hun også.

Ved halv fire var vi på vei ned, nå gikk vi hellegangen på stupkanten ned, lett og greit. Nordryggen ned altså, den mest brukte skitraseen fra Jøldalen, på skrått ned til Sandtjønna. Voffen bestemte tempo, kløven hadde jeg tømt, så hu gikk uanstrengt ned steinrøysa.

Ved Sandtjønna (islagt)
Vi beundret dagens høydepunkt fra Litjsvarthetta, vi hadde bare brukt 40 min ned hit og kunne kanskje ta ned tempo  litt.
 
Straka vegen ned til reinsinhegningen og TT-stien som går mellom Jøldalshytta og Gjevillvasshytta. Fulgte samme trase over Skrikhøa.
 
Utsyn mot Gråfjellet fra Skrikhøa. Gråbekken til høyre
Her står vi og funderer på om vi skal ta samme trase over til Gråbekken, det fikk bli det, vi kjente vadet fra tidligere idag og hvor det var best å gå oppover bekken.
 
Ved Skrepptjønna

Gikk greit å gå opp langs Gråbekken igjen, etter en vannepause krysset vi TT-stien og fortsatte østover på nordsida av Grønlifjellet til Skrepptjønna. Bildet over viser utsikten – vestover mot Blåhøa, Svarthamran og Svarthetta, vi kom opp omtrent midt i bildet.

Da var vi snart ved Tverrbekktjønna, som er like sør for Skrepptjønna. Skifrig berg og mye rødsildre her, vi pauset en stund for å kikke på den. Den blomstrer tidlig i mai.

Pikfjellet 17. mai, rødsildra blomstre!

Vi fortsatte rett østover og gikk litt over toppen av Pikfjellet. Nå ble det middag. Real lapskaus til begge og stor gryte med ris. Sara gaflet i seg i full fart og var snart i drømmeland. Sliten voffen nå!

Mine tanker ved middagen gikk til Refshuskollen på andre siden av dalen. Kraftutbyggere hadde planer om vindmøller der og på Vorafjellet. Det førte til massiv motstand fra bygdfolket. Nå som Ramsfjella er blitt naturvernområde på samme måten som Trollheimen, kan det umulig være gjennomtenkt å rasere randområdene på den måten. Kraft har vi mye av, etter at den svære havvindparken utom Frøya ble bygd for noen år siden, er Midt-Norge blitt selvforsynt med ren hydrogen.

Jeg hadde med videolys og et lite stativ som jeg festet til mobilen. Nå som vi hadde allverdens tid, satte jeg igang en live-stream på youtube. Folk syns det er hyggelig å se oss ha middag i Trollheimen, mange meldte seg på,  snart gikk chatten livlig. Sara skjønte ikke helt hva som foregikk og snudde seg i drømmeland der hun var nå.
Nå var det enkleste bare å rusle ned turstien til Distjønna, så var vi ved parkeringa på Heldalen på en liten halvtime.
 
Klokka var ikke ni enda, august-kvelden var varm og god, nesten ingen insekter. Da ble det Minillkroken som planlagt. Ved Langjørgen en liten fotopause som vanlig, det hører med på turer til Pikfjellet.
 
Langjørgen
Minillkroken var nært ved nå, vi skulle feire dagens langtur på benken foran Håggåsetra.
 
Håggåsetra
Ved setra ble det kaffesup og medbrakt instant eplekake, vi var så glade over at også denne langturen var uten uhell og skader. Tempoet hadde vært høyt, men voffen syntes det egentlig var fint.
 
Tok stien fra Håggåsetra opp til Badartjønna. Moltstien, går du denne, finner du gjerne molt. Vi så lite av fjellets gull, det var nok plukket rent. Ved tjønna gikk vi opp bjørkskogen og var snart oppå Heldalsveien.
 
 
Senkveld ved Roggogjerdsetra
Klokka var nærmere elleve da Sara endelig fikk krype oppi buret sitt i Mercen. Stor bil, stort bur, vel det var største laget for en shiba, men dermed var alt på plass til henne, vannskål, matbrett og en stor madrass som dyret nesten forsvant nedi. Ved siden av skrellet jeg av sekk og fjellsko, tittet på gpsn, jasså det ble så langt! En godis til Sara og en lefsebit til meg, så var vi på vei heim.
 
Etterhvert suste vi over Kreklingen og snart var vi nedpå motorveien ved Voll, fremdeles den gamle Sandbrekk-brua, smal og raklete. Den nye Mærk-brua merket jeg lite til, den går rett fram over elva med landfeste oppe ved museums-krysset. Nedpå Jerpstad svingte vi av og det ble iskrem! Kjøpte meg jordbær-is og lemonbris. Sara fikk bare vann og en neve pedigree markies. Å-bua er åpen 24/7, her får en noe å spise døgnet rundt.
 
Det gikk radigt nedover dalen, med en lang tunnel fra Storås og to svære bruer, blir det knappe halvtimen fra Voll.
Nærmere tolv tuslet vi utav garasjen på Rømme, slitne, godt med en liten kveldstur før vi gikk opp i leiligheten. Voffen var ikke så sulten, men knasket en tyggepinne på vei til korga si.
 
Kjente det godt nå, mør i alle lemmer, turen idag hadde tatt på. GPSn var enig, de tørre tall for dagen var 35 km tur og vi hadde vært på tur fra ni om morgenen til ti om kvelden. Fornøyd med det!
 
 
Kart over dagens tur. GPS-sporet er påtegnet i røde prikker, satte igang sporinga da vi tok av oppi skaret. Vi parkerte ved veis ende oppå Heldalen.

— – – – – – –

Ei lita historie fra engang i framtida. Alle bildene er fra terrenget historia handler om. Avstandene er etter beste skjønn riktige, tidsforbruket kanskje litt knapt. Kartet med turtraseen er rett, dette er de mest brukte turene tll Svarthetta fra Stolheisen over Minilla og Gråfjellet fra Heldalen. God tur – ta gjerne denne turen hvis du trent!